2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A torinói lepelről rekonstruálták Jézus arcát

2010. március 31. 12:27 The Daily Telegraph

Jézus egy barna bőrű, 170 centi magas szakállas alak lehetett, és semmiben nem hasonlított a reneszánsz és későbbi korok Krisztus-képére - derült ki a torinói lepel alapján elvégzett rekonstrukcióból.

A legmodernebb háromdimenziós technológiák segítségével sikerült elkészíteni Jézus "valódi” arcának rekonstrukcióját. Mindezt a The History Channel legújabb, The Real Face Of Jesus című, kétrészes dokumentumfilmjében, húsvét alkalmából mutatják majd be.

A rekonstrukcióhoz a torinói lepel képét használták fel, amelybe egyesek szerint Krisztus testét csavarhatták. Éppen ezért az a filmből is kiderül, hogy mindez csak akkor hihető, ha elfogadjuk, hogy a lepel valóban a történeti Krisztus képét őrzi, és nem egy középkori hamisítvány. Erről hat héten keresztül egyébként a nagyközönség is meggyőződhet, akkor ugyanis a lepel Torinóban lesz majd kiállítva.

A most kapott kép sokban különbözik a leplen láthatótól: a szakértők szerint ennek az az oka, hogy a kétdimenziós-háromdimenziós konverzióban egyes vonások komolyan megváltoztak.

Az Újszövetség egyébként egyáltalán nem ad útmutatást Jézus külsejére vonatkozóan, a Jelenések könyvében Jézus haját fehér gyapjúhoz, lábát pedig izzó fényű érchez hasonlítják. Ez a leírás tág teret ad az elképzeléseknek. Jézus fehér emberként történő ábrázolása Európában alakult ki a középkor kezdetén, amikor a sötétséghez rendkívül negatív képzetek társultak. Még több részlet a Jézus-ábrázolások történetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár