2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatórohamot várnak a torinói lepelhez

2010. március 29. 14:28 The Daily Telegraph

A Vatikán illetékesei legalább kétmillió látogatót várnak a torinói lepelhez: a húsvét után hat héten át megtekinthető ereklye bemutatása valószínűleg az évtized turisztikai szenzációja lesz majd.

A sokak szerint Jézus arcképét ábrázoló vászon közel fél évezrede foglalkoztatja a történészek, egyházi illetékesek, szkeptikusok, és katolikusok fantáziáját. Hamarosan élőben is megtekinthető lesz: húsvét után, április 10-től május 23-ig, hat héten keresztül mutatják be, és az előzetes információk szerint a leplet május 2-án maga XVI. Benedek pápa is megtekinti majd.

A kiállításnak a torinói székesegyház ad majd otthont, ahol a leplet 500 éve őrzik, és ahol legutóbb 10 évvel ezelőtt mutatták be a nagyközönségnek. A várt érdeklődés miatt a látogatók a tervek szerint mindössze három percet tölthetnek majd el a vászon előtt: az illetékesek a pár héttel ezelőtti becslést mostanra megduplázták, és már kétmillió turistát várnak. A bejelentés azért is szenzációs mert az eredeti tervek szerint az ereklyét csak 2025-ben mutatták volna be, ám Benedek pápa kérésére ezt az időpontot előrébb hozták.

A kiállítás nyomán várhatóan újból fellángolnak majd a viták, hogy valódi-e vagy hamisítvány a lepel, amelyen egy szakállas férfiarc elmosódott lenyomata, valamint vérfoltok láthatók azokon a helyeken, amelyek egybeesnek Jézus testén a keresztre feszítés során ejtett sebekkel.

Egy vatikáni kutató legújabb könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy sikerült megfejtenie a görög, latin és arámi nyelven íródott szavakat, amelyek a lepelről készített számítógépes felvételeken tűntek elő. A kételkedők szerint viszont a történész túl sokat képzelt bele a foltokba, és ragaszkodnak az 1988-as radiokarbonos kormeghatározás eredményéhez, amely szerint a lepel a 13. vagy 14. századból származik. Megint mások úgy vélik, hogy a vizsgálat megállapításait befolyásolták a különböző szennyeződések, ezért sürgetik, hogy egy nagyobb mintából ismételjék meg a radiokarbonos kormeghatározást.

A Vatikán óvatosan kezeli a kérdést: nem nyilatkozik a lepel eredetiségéről, amelyet Krisztus szenvedésének jelképének nevez. Egy francia kereszteslovag tesz először említést 1203-ban a lepelről, amelyet Konstantinápolyban, a császári palotában látott, ám az első írásos feljegyzés 1354-ből származik. A relikvia 1983-ban került a Vatikán birtokába II. Umberto volt olasz király halála után, aki a pápára hagyományozta a leplet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár