2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Keresőmotor gyűjti a történeti forrásokat

2010. március 24. 11:01 BBC News

Egy különleges keresőmotor dolgozik majd a jövőben azon, hogy közös felületen tegye elérhetővé a különböző, interneten közzétett történelmi forrásokat, és adatbázisokat.


A Connected History projekt a különböző adatbázisokat és forrásanyagokat közös felületen teszi majd elérhetővé: a tervek szerint a keresőmotor digitalizált könyveket, újságokat, kéziratokat, családtörténeti adatokat, térképeket, és 1500-1900 közötti képeket dolgoz fel. A szakértők szerint minderre azért van szükség, mert jelenleg nagyon sok, a különböző egyetemek, oktatási intézmények vagy épp kereskedelmi cégek által készített, különálló adatbázis létezik, amelyek egy részlét ráadásul csak előfizetve lehet elérni.

Mindez a szervezők szerint egy „kifinomult Google” lesz, amely megfelelő módon súlyoz majd a fontos adatok között. A legnagyobb munka ezért ezen algoritmus betanítása lesz, így jelenleg az előkészítő munkálatok során az egyes elemek címkézése, és bejegyzésekkel való ellátása történik meg; a tervek szerint nevek, helyek és dátumok alapján is lehet majd keresni. Emellett nagyon fontos feladat a különböző adatbázisok azonos rekordjainak megfeleltetése is.

Jelenleg 12 intézmény, így a Sheffieldi Egyetem, az Institute of Historical Research, vagy épp a londoni King's College csatlakozott projekthez, ám a tervek szerint hamarosan még több taggal számolhatnak majd.

A projekt első, fázisa 2011 márciusára fejeződhet be, így onnantól már a tesztelők feladata lesz az elérhető információhalmaz finomítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár