2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nostradamus próféciáit is archiválja a Google

2010. január 26. 13:05 The Daily Mail

Nostradamus jóslatainak egy 16. századi kiadása lesz az első francia könyv, amelyet a Google digitalizálhat az ország elképesztően hatalmas kulturális örökségéből. Mindez a korábbi csatározások végét, és a keresőóriással kötendő megállapodást vetíti előre.

A könyv a Lyoni Városi Könyvtár félmilliós állományában szerepel, és az intézmény anyagának feldolgozását ezen könyv beolvastatásával kezdik majd el. A mű egyébként a kor egyik besztszellere volt: először 1555-ben jelent meg, és a szerző haláláig minden kiadást elkapkodtak. Mindez azonban kulturális értékén túl egy parázs vitát is újjáélesztett.

Franciaország ugyanis komolyan veszi a digitalizálást: a keresőóriással a múltban több összezördülésük is volt, és a tervek szerint most egy 750 millió eurós költségkerettel változtatnák elektronikussá a könyvtárak és múzeumok kincseit. A munka nagyját a francia Safig nevű cég végzi, akik 400 munkatársa az ország múltjának virtualizálására szakosodott.

A lyoni könyvtár és a Google közti különleges megállapodás azonban már túlmutat mindezen, és a tervek szerint a könyvtár félmilliós állományának minden darabja egytől egyig hozzáférhető lesz majd a nagyközönség számára. A projekt egyben le is pipálja a Safig aktuális terveit, akik három év alatt olvastatnának be 300 ezer könyvet a Bibliotheque Nationale állományából.

A most kötött alku kimenetele egyesek szerint a Google-lal kötendő megállapodás lehet majd. A megállapodási szándék 2007, a Bibliotheque Nationale de France főigazgatója, Jean-Noel Jeanneney távozása után erősödött fel, aki szerint a cég törekvései támadást jelentenek az angolszász kultúrán kívüli országok számára. A most tervezett szerződés szerint a nemzeti könyvtár állománya is a Google-hoz kerülne, ám cserébe szabad hozzáférést kapnának a teljes, eddig digitalizált állományhoz.

Mindez azonban még messze van, és erősebbek azok a hangok, akik a francia autóipar fejlődésével, és a protekcionista politika pozitívumaival érvelnek. Nem meglepő hát, hogy a lyoni könyvtárat napok óta támadja a sajtó, és a "fausti alku" megkötése miatt kárhoztatják őket.

A kérdés mostanra az elektronikus könyvolvasók fejlődése miatt vált kardinális kérdéssé, hiszen az áttörés küszöbén álló eszközök a könyvkereskedelem több évszázados modelljét rúgják fel, és változtatják meg alapjaiban: az online forradalom a filmek és a zene után most a nyomtatott műveket is elérte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár