2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kikerülnek az európai könyvek a Google-katalógusból

2009. szeptember 9. 08:39 MTI

Kiveszi online katalógusából a még forgalomban lévő európai könyveket - jelentette be hétfőn a sok milliós digitális könyvtárat építő Google az európai kedélyek megnyugtatására.

Az európai szerzőknek és publikálóiknak az nem tetszett, hogy a internetes keresőóriás olyan könyveket is digitalizált, amelyek Európában még kaphatóak és szerzői jogvédelem alatt állnak. Az új felállás szerint a Google eztán csak az író vagy kiadó kifejezett kérésére illeszt bele digitális könyvtárába egy-egy művet. Az internetes cég arra is ígéretet tett, hogy a könyvtárát igazgató testületbe egy európai kiadót és egy európai írót is beválaszt.

Amerikában a Google olyan megállapodásra jutott a könyvkiadókkal, amely alapján beszkennelhet és online terjeszthet minden szerzői jogvédelem alatt már nem álló, bolti forgalomban nem kapható könyvet, amelynek tulajdonosát bajosan lehetne megtalálni. A szerződés ugyanakkor - a bonyolult szerzői jogi szabályozás miatt - csak az amerikai felhasználók számára teszi lehetővé a hozzáférést. A több millió könyv digitalizálását és forgalmazását lehetővé tévő egyezséget azonban nagy konkurensei, az Amazon.com, a Microsoft és a Yahoo! megtámadták a bíróságon. Az ügyben októberben tartják az első tárgyalást New Yorkban.

A Google korábban úgy gondolta, hogy az európai jogtulajdonosok, akiknek könyvei kifutottak a forgalomból vagy sohasem forgalmazták őket Amerikában, jó szemmel nézik majd az új lehetőséget - magyarázta Anne Bergman az európai kiadók képviseltében.

A német könyvboltosok nevében nyilatkozó Jessica Saenger szerint habár az elmozdulás jó irányba történt, a szervezet tagjai korántsem kaptak kellő garanciákat arra, hogy "nyugodtan hajthassák álomra a fejüket". Angela Mills Wade, az Európai Kiadók Tanácsának igazgatója is aggodalmát fogalmazta meg: "ha egy angol nyelvű európai könyv bejut egy amerikai könyvtárba, a Google akkor is beszkennelheti, ha a jogait nem adták el az amerikai piacra, amivel kárt okoz a kiadónak".

A Google már könyvek millióit digitalizálta, amit "mindenki afféle jogtalan területfoglalásnak tekint" - foglalta össze a problémát Philip Jones, a The Bookseller című brit folyóirat főszerkesztője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár