2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Fejezetek a magyar cigányság történetéből

2009. szeptember 3. 14:05

Miért nem tartotta nemzetiségnek Kádár a cigányságot, és milyen közegészségügyi terveket szőttek 1947-48-ban a közösség megregulázására? Miért ölte meg egy csendőr Lakatos Mihály vajdát, és mit tudunk a barcsi beásokról? A hazai cigánykutatás friss eredményeiből válogattunk a Múlt-kor legújabb e-folyóiratába.


A Múlt-kor legújabb e-folyóiratába a 2006-2008-ban tartott romatörténeti konferenciák előadóinak tanulmánykötetéből válogatottuk ki a legmarkánsabb írásokat.

Amint a Cigánysors. A cigányság történeti múltja és jelene II. című, Márfi Attila szerkesztésében megjelent kötet előszavában olvasható: "A jelenlegi gazdasági, politikai és közállapotok amnéziába süllyesztik a magyar emberek millióit, még az öregek is - akik látták az elmúlt rendszerben, hogy a cigányok is építik két kezükkel és verejtékükkel az országot, dolgoztak a szén- és uránbányában, a kohászatban, a köztisztaságban, az útkarbantartásban, a mezőgazdaságban stb. most úgy kezelik a cigányokat, mint akik most érkeztek valami távoli bolygóról. (...) Ezért tartjuk különösen fontosnak, hogy vannak olyan történészek, levéltárosok, könyvtárosok, tudományos munkatársak, kutatók, akik hivatásuk mellett elkötelezettek a cigányság történelmének feltárásában és reális értelmezésében."

Az eddig kevéssé ismert történeti források bevonásával készített tanulmányok a 18-20. század időszakából merítik változatos megközelítésű eseteiket. A lokális cigányközösségek két évszázados története mellett megismerhetjük azt is, milyen volt egy cigánykaraván élete az 1950-es években. A soproni cigányprímás első világháborús alulnézeti történetei után pedig bepillanthatunk az 1961. évi párthatározat felülnézeti képe mögé is.

A kötet szerzőinek véleményével egyetértve úgy látjuk, valóban "sikerült a sok előítélet, hátrányos megkülönböztetés és a cigánysors sötét oldalai mellett a cigánykultúráról, a pozitív értékteremtésből, az együttélés közös értékeiből ízelítőt adni".

A részletes tanulmányok az alábbi kötetben olvashatók:
Cigánysors. A cigányság történeti múltja és jelene II. Felelős szerkesztő: Márfi Attila. Palatia Nyomda, Pécs. 2009. 311 o.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár