2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Portréfilm készült Kádár Jánosról

2009. április 29. 08:16 MTI

Május 9-én mutatják be a Kádár című filmet Cirkó József producer és Muszatics Péter rendező gondozásában; az egykori pártfőtitkár halálának huszadik évfordulóján készült mozi az MTI fotótárából és a Magyar Televízió archívumából válogatott korabeli híradófelvételeket, sajtófotókat - tájékoztatott a gyártó Pelagi Film produkciós iroda.


Mint írták, "a Kádár-korszakról még ma sem él tiszta kép sokakban", az 1989. július 6-án meghalt "Kádár János árnyéka - kimondva-kimondatlanul, pro vagy kontra - húsz év múltán is meghatározza a hazai politikai és közgondolkodást". A "kádárizmus", mint ezt számos tanulmány, irodalmi mű, film mutatja, komoly viták tárgya, "feldolgozatlan és fájó emlék a magyar társadalom számára" - folytatták. Közlésük szerint a film nem vállalkozik az egész ellentmondásos korszak ábrázolására, a rendkívül összetett problémakör egy részét: Kádárt, a politikust mutatja be.

A közlemény kitér arra, hogy húsz évvel a rendszerváltás után számos adat, hazai és moszkvai levéltári dokumentum alapján viszonylag pontosan rekonstruálni lehet Kádár János politikai pályafutását. Muszatics Péter és Buslig Eszter dramaturg több hónapos kutatómunkát végzett a forgatás előtt, Pók Attilával, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főigazgató-helyettesével, a film szakértőjével pedig kijelölték az interjúalanyok körét. Az MTI és az MTV anyagai mellett felhasználtak képeket Tömpe István, a Magyar Rádió és Televízió volt elnöke fiának magángyűjteményéből is.

A film a legfrissebb történelmi kutatási eredményeken alapulva közérthető és objektív képet kíván nyújtani Kádár politikai pályafutásáról. Hetven percben, kronológiai sorrendben mutatják be az életutat, narrátort nem alkalmaztak. A megszólaló interjúalanyok elbeszélése nyomán és Kádár híres utolsó beszédének elemeiből, fotókból illetve tv-felvételekből áll össze az ellentmondásos életút. Az interjúalanyok között szerepel Kádár János egykori munkatársa, Berecz János, a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságának korábbi magyar referense, Valerij Muszatov, aki számos alkalommal fordított is Kádárnak és a kétkötetes Kádár-életrajz szerzője, Huszár Tibor.

Megszólal a filmben Valuch Tibor, az 1956-os Intézet történésze, a Hétköznapi élet Kádár János korában című kötet írója, M. Kiss Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora, Takács Ferenc irodalomtörténész, Miszlivetz Ferenc szociológus, A kádári megtorlás rendszere című könyv szerzője, Zinner Tibor jogtörténész, valamint a film történész szakértője, Pók Attila.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár