2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Rekonstruálták Janus Pannonius igazi arcát

2009. március 27. 13:08 MTI

Egyik hitelesnek tartott ábrázolásához sem hasonlít Janus Pannonius (1434-1472) humanista költő igazi arca, amely apróbb részletektől eltekintve már elkészült a Természettudományi Múzeum antropológiai osztályán.


"Janus Pannonius fejszobra az utolsó vonásait kapja ezekben a napokban, de az már most biztos, hogy a korábbi ismereteinkkel, feltételezéseinkkel szemben egy egészen más, rendkívül markáns férfiarc volt az övé" - mondta el Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

Úgy vélte: mostantól a tudósok, kutatók dolga lesz, hogy az igazi Janus-arcot összevessék a korábbi ábrázolásokkal, illetve annak alapján keressék a költőt, hátha mégis megörökítette őt valahol egy középkori művész. Fabényi Júlia utalt rá, hogy a most elkészült arcmás azért tekinthető a leghitelesebbnek, mert az a tavaly októberben, a pécsi székesegyházban újratemetett költő koponyájának precíz másolata alapján számítógép segítségével, a legmodernebb arcrekonstrukciós eljárással készült.

A leírások szerint a humanista költő ült modellt a 15. században Andrea Mantegna olasz festőművész Férfi portré című képéhez és valószínűleg Janus Pannoniusról mintázott meg egy padovai freskót is. Janus Pannonius valószínűleg 1458 nyarán ismerkedett meg Andrea Mantegnával (1426-1506), a kiváló portréfestővel, aki a költő Andrea Mantegna padovai festő dicsérete című versének tanúsága szerint megfestette őt barátjával, Galeotto Marzióval, kettős arcképet készítve róluk. A kép mára elveszett. Emellett a pécsi Dómmúzeumban őriznek egy fiatal apostolt ábrázoló szobrot, amelyet valószínűleg ugyancsak Janus Pannoniusról mintáztak.

Fabényi Júlia közölte: Janus Pannonius hiteles fejszobrát várhatóan egy hónap múlva a nagyközönség is megtekintheti Pécsett, a Régészeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár