2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Közös koporsóba temették az avar kori gyerekeket

2009. március 27. 15:10

Régészettörténeti helyen, Felgyő-Űrmös tanyánál végeznek feltáró munkát a Móra Ferenc Múzeum régészei, akik egy kerékpárút alapozása előtt bukkantak egy különleges temetkezés nyomaira.


A lelőhelyen 1955 és 1977 között, vagyis kisebb nagyobb megszakításokkal 22 éven át ásatott a legendás régész, László Gyula. A tekintélyes szakember nevéhez egy „honfoglaláskori falu” feltárása fűződik e területen.

A Vidre-ér partján hosszan elnyúló területen László Gyula idejében - a kora Árpád-kori település mellett - egy bronzkori temető 15 zsugorított csontvázas sírja, 71 urnás temetkezés, 6 szarmata sír és egy nagy kiterjedésű avar kori temető 221 temetkezése került elő. „A lelőhely a hazai régészettudományban a feltárt kör alakú, félig földbe mélyített építményekről híresedett el” – mondja Balogh Csilla, a Móra Ferenc Múzeum régésze, a mostani ásatás vezetője.

A nagy előd ásatása után három évtizeddel a Csongrád és Felgyő között épülő kerékpárút kivitelezési munkálatai kapcsán ismét lehetőség nyílt arra, hogy e nagy kiterjedésű, izgalmas lelőhelyből egy újabb szeletet tárjanak fel a Csongrád megyei régészek. Az ásatás költségeit a Csongrádi Kistérségi Többcélú Társaság fedezi. „A kerékpárút nyomvonalán kb. 5 méter szélességben dolgozunk, s közel 1000 négyzetméter megkutatására van lehetőségünk” - ad tájékoztatást az ásatásvezető.

A humusztakaró eltávolítása után eddig 65 objektum került elő, melyek többsége - gödrök, árkok, házak - az Árpád-korra keltezhetőek. Feltártak a szakemberek két avar kori sírt is; az egyikben közös koporsóban két gyermek feküdt, összefont karokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár