2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Pedro Scotto fedezhette fel Amerikát

2009. március 10. 09:02 MTI

Kolumbusz Kristóf eredeti neve Pedro Scotto lehetett, felmenői pedig Skóciából származtak - állítja egy spanyol történész, akinek elméletét a spanyol ABC című napilap ismertette.

Alfonso Ensenat de Villalonga szerint a legendás tengerész kortársaitól származó leírások alapján Kolumbusznak vajmi kevés köze volt a róla fennmaradt képhez.

A történész szerint hamis az a közkeletű elmélet, miszerint a tengerész egy genovai posztótakács fia volt. Korabeli feljegyzések arra egednek következtetni, hogy a felfedező egy Scotto nevű kereskedő családból származott, és a Pedro nevet kapta a keresztségben. A Scotto név pedig arra utal, hogy a család Skóciából származott - állítja Villalonga, aki a genovai archívumokban és a spanyol nemzeti könyvtárban tanulmányozott dokumentumokat. Lucio Marineo Siculo, a katolikus királyok krónikása például Pedro Colombként, és nem Christophe Colombként említi Kolombuszt.

A történész szerint a skót származás a felfedező külsején is megmutatkozott. "Világos szemei voltak, és szeplős, és szőke hajú volt, akkor is, ha korán megőszült" - nyilatkozta a tudós az újságnak. A Kolumbusz nevet a későbbi felfedező vehette fel, aki fiatalon egy ideig a kalóz Vincenzo Colombo szolgálatában állt, és nem akarta kalóztevékenységével besározni családnevét.

Az 1451 és 1506 között élt felfedező származása a mai napig vitatott. A legelterjedtebb az a nézet, miszerint egy genovai takács családba született. Mások szerint azonban Galíciából, Katalóniából, Portugáliából vagy Korzikáról származott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár