2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán halászok fedezhették fel Amerikát

2007. augusztus 17. 10:00

Nem Kolumbusz Kristóf fedezte fel Amerikát, sem pedig Vörös Erik viking vezér, hanem az ősi Japán bátor hajósai - állítja egy amerikai régész.

Jon Erlandson, az oregoni egyetem professzora szerint az Új Világot elsőnek 16 ezer évvel ezelőtt Keletről jött halászok fedezték fel, akik az algák vonulási útját követték Japántól Alaszkáig, majd végighaladva a part mentén egészen a mai Kaliforniáig.

America's most ancient mariners

Erlandsonnak a Csendes-óceán medencéje ökorendszeréről végzett tanulmányai arra utalnak, hogy Amerika észak-nyugati partjai akkortájt korántsem voltak olyan barátságtalanok, mint ahogyan mindeddig hitték. Éppen ezért valószínű, hogy a kontinens első lakosai nem a Bering-szoros átkelésre használhatatlan jegén érkeztek, hanem tengeri migráció révén, jóval délebbre.

Tézisét alátámasztja, hogy a professzor 20 ezer évvel ezelőtti, észak felé történő emberi terjeszkedés nyomait találta meg a japán szigetek és az orosz Kamcsatkai-félsziget között. Ugyancsak őt látszanak igazolni azok a tanulmányok, amelyek Amerika legrégibb lakóinak genetikai örökségét vizsgálja, az eredmények ugyanis hasonlóságot mutatnak az ősi japán és tibeti lakosság génjeivel.

Szintén az őskori tengeri migrációt kutatta az az expedíció, amelynek évfordulójáról nemrég számolhattunk be. 60 évvel ezelőtt, 1947. augusztus 7-én, 101 tengeren eltöltött nap és több mint 7000 megtett kilométer után ért partot a Tuamotu-szigetcsoportnál Thor Heyerdahl a Kon-Tiki fedélzetén. A világhírű norvég néprajzkutató és felfedező elméletét bizonyítandó tette meg a hosszú és nem veszélytelen utat balsafából készült vízi járművén.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár