2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antiszemitizmussal vádolják a Pius Testvériséget

2009. február 26. 09:07 MTI

Antiszemita nézetek terjesztésével vádolja a Szent X. Pius Testvériség elnevezésű katolikus vallási csoportot egy belgiumi zsidó folyóirat.

A Joods Actueel az interneten fellelhető forrásokból állított össze gyűjteményt a Pius Testvériséghez köthető antiszemita kijelentésekből, amelyek a lap főszerkesztője szerint "sokkolóak." A csoport belga ágának honlapján például a zsidók "világuralmi törekvéseiről", és egy teológiai képtelenségről, az "istengyilkosság" tézisről értekeznek - mondta Michel Freilich. A Pius Testvériség antiszemitizmusa a ma élő zsidók ellen irányul - mondta a Joods Actueel főszerkesztője. Hangsúlyozta: a katolikus egyháznak egyértelműen el kell határolódnia a szervezettől.

Az összegyűjtött idézetek még sokkal szörnyűbbek, mint Richard Williamson holokausztot tagadó hírhedt kijelentései - mondta Freilich. A Pius Testvériség osztrák ágának honlapján megjelent anyagok szerint az 1917-es oroszországi októberi forradalomért és az utána következő keresztényüldözésekért a B'nai B'rith elnevezésű zsidó csoportosulás a felelős. "Ez a szabadkőműves szekta mindenütt ott van. Az egész világon ők dirigálnak. Ezeké a zsidóké az összes bank és minden számottevő üzleti vállalkozás, még a Szovjetunióban is" - idéz az osztrák honlap Marcel Lefebvre-től, a csoport 1991-ben elhunyt alapítójától.

Richard Williamson, a Szent X. Pius Testvériség püspöke januárban egy svéd televízióban arról beszélt, hogy szerinte "nem voltak gázkamrák". Kifejtette: azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy mintegy 300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, "de egyikük sem gázkamrában". Williamsont a Pius Testvériség és a Vatikán felszólította, hogy vonja vissza holokauszttagadó kijelentéseit. Ugyancsak holokauszttagadó kijelentések miatt januárban kizárták a testvériségből Floriano Abramowiczot. A római pap egy interjúban elmondta: biztos benne, hogy "a gázkamrákat fertőtlenítésre használták", abban viszont egyáltalán nem biztos, hogy embereket is öltek-e meg bennük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár