2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bonyolódik a holokauszttagadó püspök esete

2009. január 30. 12:47 MTI

A holokauszttagadó Richard Williamson tradicionalista katolikus püspök megbüntetését követelte csütörtökön Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, az izraeli Nagyrabbinátus főtitkára pedig üdvözölte a pápa szerdai nyilatkozatát, amelyben XVI. Benedek elutasította a holokauszttagadás minden formáját. Ugyanakkor csütörtökön újabb olyan nyilatkozat jelent meg a Szent X. Pius Testvériség egy tagjától, amely megkérdőjelezte a holokausztot.

Knobloch nyilatkozata szerint Williamson nem úszhatja meg következmények nélkül múlt heti nyilatkozatát, amelyben azt mondta egyebek között, hogy "a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének". A szavakat tetteknek kell követniük - mondta Knobloch XVI. Benedek előző napi nyilatkozatára utalva, amelyben a pápa szolidaritásáról biztosította a zsidókat, és megemlékezett a zsidók elleni népirtásról, amelynek több millió áldozata volt. A német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch freiburgi érsek megértéssel nyilatkozott arról csütörtökön, hogy zsidó szervezetek élesen bírálták a holokauszttagadó Richard Williamson pápa általi rehabilitálását. A brit tradicionalista püspöknek vissza kell vonnia teljesen elfogadhatatlan kijelentéseit - hangsúlyozta mannheimi nyilatkozatában a püspöki konferencia elnöke.

Nagy előrelépés a holokauszttagadó Richard Williamson tradicionalista katolikus püspök vatikáni rehabilitálása által gerjesztett vita rendezése felé az a körülmény, hogy XVI. Benedek pápa világosan elutasította a holokauszt minden tagadását - idézte a La Stampa című olasz lap Oded Vejnert, az izraeli Nagyrabbinátus főtitkárát. Vejner hangsúlyozta azonban a La Stampának adott nyilatkozatában, amelyet csütörtökön közölt a torinói lap, hogy "meg kell vitatni a Vatikánnal és az izraeli kormánnyal, mit kell még tenni ahhoz, hogy végleg befejezettnek tekintsük az ügyet". Izrael vatikáni nagykövete is üdvözölte XVI. Benedek nyilatkozatát. A pápa szavai sok mindent tisztáznak, és segítenek a félreértések leküzdésében - idézte a La Stampa Mordeháj Lévi nyilatkozatát. (XVI. Benedek teljes szolidaritásáról biztosította szerdán a zsidókat, és megemlékezett a zsidók elleni népirtásról, amelynek több millió áldozata volt.) Szigorúbb hangon nyilatkozott az ügyről Dávid Rózen rabbi, a Vatikánnal párbeszédet folytató zsidó küldöttség vezető személyisége. "Még nincs lezárva az ügy, és nem is lesz, amíg Williamson bocsánatot nem kér, vagy a Vatikán ki nem nyilvánítja, hogy nem fogadja el püspökként ezt az embert, amíg ilyen nyilatkozatokat tesz" - mondta. Az ő szavait is a La Stampa idézte.

A Szent X. Pius Testvériséghez tartozó Williamson azt mondta a múlt héten egy televíziós interjúban, hogy "a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének". Szerinte a nácik nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, és egyiküket sem gázkamrában. Williamson egyike annak a négy tradicionalista püspöknek, a Szent X. Pius Testvériség alapítóinak, akiket XVI. Benedek pápa - több mint 20 év után - a múlt szombaton oldott fel a kiközösítés alól. Karl-Heinz Wiesemann speyeri püspök iszonyatosnak és felháborítónak nevezte Williamson holokauszttagadó nyilatkozatát. Fájdalmas, hogy Williamson szavai súlyos zavart okoztak a keresztény-zsidó viszonyban - mondta.

Williamson kijelentései nagyon fájdalmasak a pápa és a katolikus egyház számára - mondta Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) az Il Tempónak. Megrázott bennünket a dolog - idézte szavait csütörtökön a római újság. Bertone hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a zsidókkal való párbeszéd XVI. Benedek pápaságának központi céljai között szerepel. A brit parlament alsóházának is minden frakciója elítélte a csütörtöki parlamenti ülésen Williamson újrafelvételét a katolikus egyházba. A Munkáspárt egyik képviselője visszataszítónak és aggasztónak nevezte, hogy egy ilyen ember támogatást kapott kiközösítésének feloldásával az egyháztól. Nagy-Britanniában a katolikusok, a zsidók és a nem hívők egyaránt borzadnak attól, amit a pápa tett - mondta Julian Lewis konzervatív képviselő, a kiközösítés feloldására utalva. Több mint kétszáz svájci pap és teológus botrányosnak nevezte csütörtökön Williamson feloldását a kiközösítés alól. Úgy vélekedtek a svájci püspöki konferenciához intézett nyílt levelükben, hogy a tradicionalista püspök ügye súlyos problémákat okoz a zsidók és a keresztények viszonyában.

A brit nemzetiségű, de jelenleg Argentínában élő Williamson nem hajlandó semmilyen kapcsolatba kerülni a sajtó képviselőivel az utóbbi napokban. Minden újságírót visszafordítanak a Buenos Airestől 50 kilométernyire fekvő La Reja szemináriumának kapujából azzal, hogy Williamsonnak, a Nuestra Senora Correndentora nevű La Reja-i szeminárium vezetőjének nincs mondanivalója a sajtó számára - írta csütörtökön a Clarín című argentin lap. Ezzel párhuzamosan a Szent X. Pius Testvériség egy újabb tagja is a holokausztot megkérdőjelező kijelentéssel állt elő csütörtökön. "Azt tudom, hogy voltak gázkamrák, legalábbis fertőtlenítés céljából, azt azonban nem tudom megmondani, hogy megöltek-e bennük embereket vagy sem, mert nem mélyültem el az ügyben" - mondta Floriano Abrahamowicz atya, a tradicionalista katolikus közösség észak-olaszországi vezetője a La Tribuna di Treviso című lapnak. "Óvatlanságnak" nevezte Williamson holokauszttagadó nyilatkozatát az olasz helyi lap által csütörtökön közölt nyilatkozatában, de nem határolódott el tőle. Sőt, maga is úgy vélekedett, hogy "ellentmondások vannak a holokauszt áldozatairól közölt számadatokban".

Szavai szerint "az bírálható a holokauszt tragédiájának kezelési módjában, hogy más népirtásokkal szemben elsőbbséget adnak ennek...., mintha a történelemben egyetlen népirtás lett volna, a zsidókkal szemben elkövetett második világháborús népirtás. Minden más irtott népről lehet mondani bármit" - idézte nyilatkozatát a La Tribuna di Treviso. Abrahamowicz végül azt mondta: ő "egyáltalán nem antiszemita", már csak azért sem, mert apai ágon zsidó gyökerei vannak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár