2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Titokzatos kőkört találtak a Michigan-tó mélyén

2009. január 8. 09:25

Titokzatos, körbe rendezett köveket, és egy masztodont ábrázoló faragványt találtak a régészek 2007-ben a Michigan-tó mélyén, ám a felfedezés szinte teljesen kimaradt az ismeretterjesztő lapokból. A korábbi kutatás a válaszok helyett inkább egyre több kérdést vet fel a térség történetével kapcsolatban.

Az Északnyugat-Michigani Egyetem víz alatti régészeti professzora, Mark Holley vezette kutatócsoport 2007 nyarán fedezte fel azokat a titokzatos köveket, amelyek ma a Michigan-tó felszíne alatt 12 méterrel találhatók. Az elsődleges tesztek alapján az ott talált masztodon-faragványt datálni is tudták, és az nagyjából 10 ezer éves lehet, amikor már emberek és őskori állatok egyaránt lakták a területet. Ez persze magában még nem lenne érdekes, hiszen az utolsó jégkorszak során, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt a területet borító jégtakaró elolvadt, az így keletkező víz pedig feltöltötte a tómedret, ahol korábban emberek élhettek.A Michigan-tó édesvizű, az észak-amerikai Nagy-tavak tórendszer harmadik és a világ ötödik legnagyobb kiterjedésű tava, területe teljes egészében az Amerikai Egyesült Államokon belül fekszik. Elnevezése az Ojibwa indiánok mishigami (nagy víz) szavából ered, melynek kiejtés utáni angol leírása „Michigan”. A kutatók eredetileg ősi hajóroncsokat kerestek és a vizsgálatokhoz egy különleges hangradart (Kongsberg-Mesotech MS 1000) használtak.

A szerkezet által készített képek lenyűgözőek: a legtöbb olyan, mintha művészeti alkotásokat, vagy épp a Mars felszínéről készített fotókat néznénk. Azokon több érdekesség is látható, így például hajóroncsok, autók, egy polgárháborús kikötő maradványai. A legmeglepőbb azonban nem ez volt, hanem egy titokzatos prehisztorikus kőkör, amelynek korábban még a létezésére sem gyanakodtak.

Bár a már említett faragvány hiteleségét sokan vitatják, az azonban biztos, hogy a hasonló épített struktúra megalkotásához emberi tevékenységre lehetett szükség - ahogy a Michiganben már korábban talált petroglifekhez, és állókövekhez egyaránt. Lehetséges hát, hogy véletlen megtalálták az amerikai Stonehenge-et, amelynek léte arra utalhat, hogy a többi tó is hasonlóan sokkoló kincseket rejthet. Biztosat azonban a részletesebb tudományos vizsgálatokig nem tudhatunk.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!