A vörösterror 133 napja

Kalapács alatt a Titanic utolsó története

2008. október 17. 07:44 MTI

Millvina Dean, a Titanic katasztrófájának utolsó túlélője kalapács alá bocsátja emléktárgyait, hogy a bevételből hozzájárulhasson idősotthoni ápolásának költségeihez. A ma 96 éves hölgy kéthónapos volt, amikor zsákba burkolva leeresztették a süllyedő óceánjáró egyik mentőcsónakjába.


A nyugat-angliai Devizesben szombaton sorra kerülő aukción lehet majd licitálni arra a fonott, ruhaneművel megtömött bőröndre, amellyel New York lakói segítették Millvina Dean családjának tagjait a katasztrófa után. Ő és kétéves bátyja, valamint édesanyjuk a Titanic 706 túlélője között volt, míg édesapja az 1500 áldozat egyikévé vált, amikor a hajó 1912. április 14-én éjszaka jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A Titanicon nem volt elég mentőcsónak az utasok számára.

A család tagjai a Missouri állambeli Kansas Citybe akartak eljutni a luxus tengerjáró fedélközi utasaiként. Millvina Dean édesanyja megőrzött egy levelet is, amelyben a Titanic Relief Fund, a megmentett utasok támogatására létrehozott szervezet heti egy font, 7 shilling és 6 penny támogatást ajánlott fel édesanyjának. A Southern Daily Echo című lapnak az idős asszony elmondta: nyolcéves koráig nem is tudta, hogy ő maga a Titanic egyik utasa volt, anyja akkor mesélte el neki édesapja halálának történetét, amikor újra férjhez ment. Neki magának semmilyen személyes emléke nem maradt a hajó elsüllyedéséről, és jobbnak is tartja így.

Az 1980-as években azonban felébredt az érdeklődése a Titanic katasztrófája iránt, meglátogatta Belfastban azt a hajógyárat, ahol az elsüllyeszthetetlennek vélt óceánjáró épült, részt vett a tragédiáról rendezett konferenciákon, közreműködött dokumentumfilmekben és gyakran adott autogrammot is. Millvina Dean elmondta a lapnak: azért költözött be egy southamptoni menhelyre, mert már nem tud egyedül élni otthon, és azért adja el Titanic-emlékeit, mert meg kell fizetnie az ápolási díjat - mindent pénzzé tesz, amit csak lehet.

Andrew Aldridge, a Titanic-tárgyakra specializált Henry Aldridge and Son aukciósház biztosa mintegy 3000 font (több mint egymillió forint) bevételre számít Millvina Dean árverési tételeiből szombaton. Így az idős hölgy egy ideig még fizetheti idősotthoni számláját Southamptonban - abban a városban, ahonnan a Titanic kifutott első és egyben utolsó, végzetes útjára.

A legemlékezetesebb hajószerencsétlenség utolsó amerikai túlélője, Lillian Asplund 2006-ban, 99 éves korában hunyt el. Barbara Joyce West Dainton, egy másik brit túlélő tavaly novemberben hunyta le szemét, 96 éves volt. Andrew Aldridge elmondta, hogy a Titanic-emlékek iránti érdeklődés nem csökken az idő múlásával. Tavaly Lillian Asplund emlékkollekciója több mint 100 ezer fontos árat ért el. "Az emberek, az emberi történetek tartják ébren ezt az érdeklődést - mondja az árverési szakember. - Több mint 2200 ember utazott azon a hajón, kezdve egy szegény skandináv családdal, amely az Egyesült Államokban akart új életet kezdeni, egészen John Jacob Astorig, a világ akkori leggazdagabb emberéig. Ez 2200 történetet jelent."

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!