2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hirtelen köszöntött be az őskori klímaváltozás

2008. augusztus 6. 10:05

Német, svájci és amerikai kutatóknak első ízben sikerült bebizonyítaniuk, hogy Nyugat-Európában 12.679 évvel ezelőtt rövid idő alatt drámaian lehűlt az időjárás.

A tudósok előtt régóta ismert tény, hogy a legutolsó jégkorszak végén egy hirtelen lehűlés következett be, amely a újabb driász néven vált ismertté. A jelenséget egyesek egy meteoritbecsapódással magyarázták, amelynek következtében a felszálló por hosszú időre eltakarta a Napot. Mások a Golf-áramlat gyengülését tették felelőssé: ezen elmélet hívei szerint Észak-Amerika vagy Európa területén az elolvadó jégtakaró miatt óriási mennyiségű édesvíz került az Atlanti-óceánba.

Német, svájci és amerikai kutatók, akik eredményeiről a Nature Geoscience című tudományos szaklapban számoltak be, a németországi vulkanikus eredetű, lápos Meerfelder Maar tó üledékét vizsgálták. Az üledékréteg mikroszkopikus elemzése és modern geokémiai módszerek együttes alkalmazása révén lehetővé vált ugyanis, hogy évszakokra lebontva vizsgálják az időjárási viszonyokat. Mint kiderült, a változás igen gyors volt, egy rövid "instabil" periódus után mindössze fél év volt szükséges ahhoz, hogy a szél oly módon váltson irányt, s olyannyira felerősödjön, hogy "feje tetejére" állítsa az éghajlatot.

"Úgy véljük, hogy az Atlanti-óceán északi része fölött felerősödött a nyugati szél, amely koncentráltan bizonyos térségékre irányult" - írták cikkükben a kutatók. A szélrendszerben bekövetkezett változást viszont több természeti tényező okozhatta, köztük az Atlanti-óceán északi részét borító jégmezők kis elmozdulása déli irányba.

Ezek a kutatások hozzájárulnak annak megismeréséhez, hogy milyen feltételek "együttállása" szükséges a hirtelen éghajlatváltozáshoz. A tudósok közül sokan attól tartanak, hogy a globális felmelegedés inverz hatást válthat ki: az elolvadó grönlandi jégtakaró ugyanis túl sok édesvizet juttathat az Atlanti-óceánba, ami lelassíthatja a Golf-áramlatot. Ez viszont az éghajlat hirtelen lehűléséhez vezethet.

Az ENSZ Nobel-békedíjas klímakutató testülete, az IPCC viszont tavaly úgy foglalt állást, hogy ebben az évszázadban aligha kell tartani a Golf-áramlat hirtelen "leállásától". A potsdami Helmholtz Központ, a német Földtudományi Kutatóintézet, a Princetoni Egyetem, a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói viszont világszerte folytatni kívánják a tavi üledéki "archívumok" vizsgálatát, hogy jobban megismerjék a klímaváltozást működtető mechanizmusokat, valamint a jövőbeli lehetséges regionális variációkat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár