2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halálra fagyhattak a Neander-völgyiek

2008. január 7. 15:00

A villámgyors klímaváltozás felkészületlenül érte a Neander-völgyi embereket, és nem voltak megfelelő eszközeik, hogy meleg ruhákat készítsenek maguknak.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, Ian Gilligan szerint a Neander-völgyiek kihalása 35-30 ezer évvel ezelőtt vette kezdetét, és hamarosan mindenhol a Homo sapiens váltotta fel őket. A korábbi kutatások szerint a modern ember jobb vadász-eszközökkel rendelkezett, amelyek segítségével több élelmet tudtak szerezni, így túlélték a hideget.

Ezzel azonban Gilligan nem ért egyet, a kutató szerint a Neander-völgyiek kiemelkedően jó vadászok voltak, hiszen közel 100 ezer éven át fennmaradtak. A hirtelen hidegre azonban nem voltak felkészülve, és a Homo sapiens a jobb varróeszközök segítségével diadalmaskodhatott felettük.

Döntő fontosságú lehetett a kőpengék, csonttűk és kezdetleges horgolótűk használata, amelyek segítségével a modern ember többrétegű ruhákat és alsóneműket készíthetett magának - állítja Gilligan. Éppen ezért az őskori szabászatok és varróműhelyek mentették meg a kihalástól az emberiséget.

A Homo sapiensnek szüksége is volt a hasonló találmányokra, ugyanis fizikai felépítésük miatt a Neander-völgyieknél kevésbé bírták a hideget; éppen ezért a hideghez való hosszú távú alkalmazkodásban hamar előnyre tettek szert. A Neander-völgyieknek nem volt szükségük többrétegű ruházatra, ám így nem tudtak mit kezdeni a hirtelen hideggel és a hőmérséklet-ingadozásokkal. Gilligan szerint a klímakutatások eredményei árnyalják a képet: a folyamatos fagy helyett egy ideig nagyon hideg volt, majd újra meleg lett, aztán megint nagyon hideg. Ehhez pedig a ruházkodásban fejletlen Neander-völgyiek nem tudtak alkalmazkodni.

Szerinte a mai Franciaország területén egyes Neander-völgyi csoportok kísérletet tettek varróeszközök használatára, ám ez már nem mentette meg őket, "hiszen egy éjszaka alatt nem lehet feltalálni az réteges öltözködést". A kutatás részletei a World Archaeology című tudományos folyóirat legújabb számában olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár