2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentenék a kódfejtők főhadiszállását

2008. július 28. 12:09

A második világháború megnyerésében kulcsfontosságú Bletchley Park, ahol matematikusok és kódfejtők dolgoztak a német védelmi rendszerek feltörésén, komoly veszélybe került.

A The Times című angol napilapban 97 szakértő által jegyzett nyílt levélben a kutatók kifejtik felháborodásukat, mert szerintük az évek óta elhanyagolt épületegyüttes komoly veszélybe került. Az egyik fűtetlen faépület, ahol a kódfejtők éjjel-nappal dolgoztak, most úgy néz ki, mint egy 60 éve elhagyott kerti fáskamra - állítja Sue Black, a Westminsteri Egyetem Információs és Szoftvertervezői Tanszékének vezetője, a levél egyik aláírója. Nem ő az egyetlen, aki félti a területet: vezető professzorok és matematikusok is felszólaltak az ügyben.

"Csoda, hogy a nyolc épület áll még, és csak idő kérdése, hogy végleg összeomoljanak" - írták. A kutatók szerint egyre fogy az idő, és ha nem tesznek valamit, akkor minden elveszhet. Szerintük lehet, hogy tíz év múlva semmi sem marad az ott dolgozó mindennapjainak nyomaiból.

A szakértők ezért szeretnék, ha Bletchley Parkot a modern programozás és számítástechnika nemzeti múzeumává minősítenék. Bár az épület jelenleg is múzeumként üzemel, sem a finanszírozása, sem pedig a karbantartása nincs megoldva. Erre azért is szükség lenne, mert a mai számítástechnika Bletchley nélkül nem tartana ott, ahol jelenleg van: az ott megépített számítógépek ugyanis komoly fordulatot hoztak a háború menetében.

A központi viktoriánus épületek a második világháborúig semmi sem különböztek a többi hasonló vidéki kúriától. Ez azonban 1939-ben megváltozott, amikor a kormányzati Kódfejtői- és Titkosírási Iskola beköltözött oda, és a Tízes állomás (Station X) nevet kapta - mert ez volt a tízedik hasonló létesítmény. A briliáns Alan Turing vezette matematikuscsoport érdeme volt a német titkosító berendezés, az Enigma kódjának feltörése, amelynek segítésével jelentős mértékben lerövidítették a háborút.

1945 után aztán Churchill utasítására a kódfejtő program minden részletét megsemmisítették, hogy azt ne találják meg a szovjet ügynökök. Az ott dolgozóknak megtiltották, hogy beszéljenek a munkájukról. A következő negyven évben Bletchleyben kiképzőiskolát rendeztek be, amelynek 1987-es bezárása után 1991-ben a világháborús pavilonok elbontását is elrendelték, hogy oda ingatlanokat építsenek.

A történészek azonban ezt megakadályozták, és egy alapítvány létrehozásával megnyitották Bletchleyt a nagyközönség előtt. A kódfejtők tevékenységét is ekkor kezdték feloldani a titkosítás alól, így a nagyközönség hamarosan megismerhette, hogy miként nyerte meg Anglia a világháborút. A témából Enigma címmel könyv is készült, amit aztán Kate Winslet főszereplésével a mozikban is láthattunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár