2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Az értelmiséget figyelte a reformkori besúgó

2007. március 29. 14:00

A tehetséges nyelvtanár

A jelentések a politikai élet rezdüléseit is rögzítették. Több dokumentumban foglalkozott a Wesselényi- és a Kossuth-perben meghozott ítéletekkel, illetve a liberálisok és a tanuló ifjúság ezekről alkotott véleményével. Értékesek a külföldieket érintő információk, így beszámolt a Magyarországon tartózkodó August Giacomo Jochmusról, vagy Helmuth von Moltkéről. Jelentett az angol-magyar intézetről is, amelyben a magyar gyapjútermelők szerettek volna kapcsolatokat kiépíteni angol bankházakkal.

A régi Vigadó a hajóhíd pesti hídfőjénél, 1840 körül

G. W. Rose, illetve Edward Wakerfield esetében az volt számára gyanús, hogy miért érdeklődnek Magyarország iránt, és ez utóbbi miért akar Magyarországról könyvet írni. Nem tudott viszont a porosz Hermann Pückler-Muskau herceg közelébe kerülni, mert Ossetzky locsogós természete nem nyerte el az előkelő úr szimpátiáját.

A "nyelvtanár" az ifjúságot sem tévesztette szem elől: elsősorban a bölcsész és jogászhallgatókat, illetve a fiatal jogászokat figyelte meg. Már a kezdet kezdetén jelezte, hogy az ellenzék eszméivel "megrontja" a fiatalságot, a hangulat rendkívül túlfűtött, Szontágh Pál házában rendszeresen olvassák és megbeszélik a titkos pozsonyi közleményeket. Ez utóbbi minden bizonnyal a Stuller Ferenc nevével fémjelzett Országgyűlési Tudósítások lehettek. Felhívta a figyelmet, hogy "titkos összetartás és egyetértés" van kialakulóban a fiatalok között, és a problémák elkerülése végett a még alaposabb megfigyelést szorgalmazta.

Pajkossy szerint a Polizeihofstelle 1848 előtti informátorhálózatát - a hiányos dokumentumok miatt - nehéz rekonstruálni. A részadatok nem a teljes állományra vonatkoznak, a besúgók létszámában a kutatások szerint enyhe növekedés mutatható ki (1830: 48-52, 1835: 64, 1846: 87 fő). Az országgyűlésre készülődő ellenzék tevékenységéről 1838 decembere és 1839 májusa között Bécsbe nagyszámú jelentés futott be. Ekkor az ügynökök 27 vármegye 35 településén tevékenykedtek, de ez korántsem fedte le a Magyar Királyság területét.

A "felforgató" elemek központja Pest volt, ezért ott különösen sok informátor munkálkodott. Ezek egyike lehetett Ossetzky is, akinek ügynöki pályafutása szépen alakult. 1844-re állandósította helyét a szervezetben, munkájáért pedig havi fizetést kapott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár