2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Jól megfizették a besúgó püspököt

2007. március 5. 19:00

Fizetési bizonylatokkal igazolta a SME című pozsonyi lap, hogy az ügynökmúltját tagadó Jan Sokol püspök a kommunista titkosszolgálat embere volt.

Forrás. Wikipedia.sk
Bizonylatok tanúsítják, hogy a kommunista ügynökmúltját tagadó Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke tiszteletdíjért és ajándékokért súgott az egykori Csehszlovákia hírhedt kommunista államrendőrségének, az StB-nek.

Az ügynöklisták nyilvános hozzáférését biztosító Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) honlapján pénteken már megtekinthetők voltak az érseket terhelő dokumentumok és átvételi elismervények. Ezek tanúsága szerint a másfél évtizednél hosszabb ideig "ügynökbojtárként", majd a rendszerváltást megelőzően már ügynökként jegyzett Ján Sokol püspöki felszentelése előtt, titkos pályája utolsó szakaszában, több tételben mintegy ötezer korona tiszteletdíjat kapott az általa szolgáltatott információkért.

Az akkor kéthavi tisztes jövedelemnek megfelelő összegen kívül Sokol különféle ajándékokat is elfogadott tartótisztjétől, mi több: az államrendőrség úgynevezett konspirációs lakásaiban is megfordult, jóllehet, azok küszöbét csak a legbizalmasabbak léphették át.

Az érsek most azzal védekezik, hogy az átvételi bizonylatokon nem szerepel az aláírása. A SME című napilap szerint ugyanakkor aligha lehetséges, hogy a pénzt a tartótiszt tette volna zsebre, mert a kifizetések ellenőrzése többlépcsős, és igen szigorú volt, a tartótiszt aligha vállalt ilyen kockázatot, mert ha rajtakapják, azért az állásával fizetett volna.

A lap pénteki számában két oldalon foglalkozik az érsek múltjával, aki hosszú évekig kitartóan tagadta titkolt előéletét, de a héten részleges beismerést tett, mondván, hogy igen, találkozgatott az StB tartótisztjeivel, de soha senkiről nem adott terhelő információt, ami értelmezése szerint azt jelenti, hogy az együttműködés nem volt tudatos. Sokol ma is élő tartótisztje nem hajlandó nyilatkozni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár