2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Régészek kutatják a Gallipoli csatateret

2006. szeptember 26. 10:15

Hátrányos időveszteség

Amikor Hamilton útnak indult, nem rendelkezett megfelelő térképekkel és felszereléssel, a török védelmi rendszerről a legfrissebb információja majdnem tíz évvel korábbi volt. Arról már nem is szólva, hogy az egyetlen reguláris hadosztályon kívül a hadsereg másik része, gyarmatiakból és népfelkelőkből állt össze, akik nem rendelkeztek harci tapasztalatokkal. A habot a tortán mégis az jelentette, amikor kiderült, hogy a létfontosságú felszerelések a szállítmányok aljára kerültek. Az átpakolás jelentős időveszteséggel járt, amely azt vonta maga után, hogy a törökök még jobban megerősítették állásaikat.

Ilyen előzményeket követően vette kezdetét április 25-én a partraszállás. A szövetséges haderő megközelítőleg 70 ezer főből állt, magába tömörítve az ANZAC-ot ( ausztráliai és új-zélandi expedíciós sereg ) és a brit 29. hadosztályt. A védelmet Liman von Sanders német lovassági tábornok vezette, habár az útókor nem az ő nevére emlékszik vissza a harcok kapcsán, hanem az itt méltán hírnevet szerző Musztafa Kemáléra. A világháború kirobbanásakor ellenezte a Németország melletti hadbalépést, de ettől függetlenül teljes odaadással hajtotta végre a rábízott feladatokat.

Germanus Gyulától - az események magyar szemtanúja - pontos leírást kaphatunk Kemálról: "...egy magas, szikár arcú ember volt. Hideg kék szeme átfúrta azt, aki merészen eléje áll, de katonáira apai melegséget árasztott....Ott volt az első sorban, ha veszély fenyegetett, és egyetlen szava, bátor pillantása elegendő erőt adott a csüggedőknek, életet a halandóknak." Ő volt az egyetlen török hadvezér, aki nem veszített csatát a világháború alatt. Egyéb érdemei mellett, Fortunával is bensőséges kapcsolatban lehetett. A partraszállás napján április 25-én, miután elfogyott a lőszerük szuronyrohamot rendelt el, a harc hevében egy gránátrepesz eltalálta, és csak zsebórájának köszönhette az életét, amely felfogta a szilánkot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár