2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Régészek kutatják a Gallipoli csatateret

2006. szeptember 26. 10:15

A Gallipoli-hadművelet

Brit hadihajók 1915. február 19-én indították az első támadást a Dardanellák ellen. Komolyabb ellenállásba nem ütköztek és szétlőtték a part menti külső erődöket. A tengerészgyalogosoknál sem alakult másképp a helyzet, minden gond nélkül szálltak partra.

Ekkor azonban óriási hibát követett el a katonai vezetés, ahelyett hogy kiaknázták volna a megszerzett pozícióból származó helyzeti előnyüket, további egy hónapig tétlenkedtek.Időközben Carden idegileg teljesen összeomlott, helyét de Roebeck tengernagy vette át. A következő támadást március 18-án indította a flotta, a körülmények viszont már megváltoztak. A törökök megerősítették az erődöket, így a támadó 16 csatahajó heves ellenállásba ütközött. Ráadásul a török védelemnek arra is gondja volt, hogy az aknaszedő hajókat állandó tűz alatt tartsa. Az eredmény nem váratott sokáig magára, öt csatahajó semmisült meg, ebből három aknára futott.

A kudarc világosan rámutatott arra, hogy a flotta önállóan nem képes áttörést elérni. A brit hadvezetésnek két választása maradt, vagy összehangolják a flottatámadást egy gyalogsági akcióval, vagy feladják a Dardanellák ostromát. Útobbi már csak azért is elképzelhetetlen volt, mert Kitchener presztis kérdést csinált az ügyből. Nem tartotta összeegyeztethetőnek Nagy-Britannia nemzetközi tekintélyével egy esetleges visszavonulást. Régi barátját Sir Ian Hamiltont megbízta, azzal a feladattal, hogy foglalja el Konstantinápolyt. A következő szavakkal kommentálta a parancsot : "Ha sikerrel jár, akkor nemcsak egy hadjáratot nyer meg, hanem a háborút is!" Egy valamit biztosra vehetünk, az offenzíva elkészítésénél óriási baklövéseket követett el ismét a katonai vezetés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár