2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Helységnév-vita Dél-Afrikában

2005. február 18. 11:18 MTI

Dél-Afrikában az apartheid rezsim már több mint tíz éve a múlté, emléke azonban olyan vonatkozásokban, amelyekre nem is gondolna az ember, például a helységnevekben.

Jelenleg heves vita folyik e nevek megváltoztatásáról, mert a változtatás hívei szerint sokhelyütt még ma is az elnyomó rasszista rendszer öröksége köszön vissza. Legjobb példa erre a milliós Pretoria: a kormány székhelyének neve történetesen a bennszülötteket közel 200 éve véres harcokban leigázó Andries Pretorius búr tábornoknak állít emléket.

Az apartheid egyik maradványa
Pretoriában

Főleg a térképeken egyáltalában nem található, kisebb lakott helységek neve kötődik még ma is szorosan az apartheid nyelvezetéhez. A fekete bőrű afrikaiakra egykor megvetően használt "kaffir" búr szó előfordul még számos helység elnevezésében, mint például Kaffirspruit, Kaffirskraal és Kaffirskuil.

A legnagyobb vita azonban természetesen Pretoria nevének javasolt megváltoztatását övezi az afrikai országban. A városi tanács heves vita után megbízást adott a névváltoztatás mellett szóló érvek és a költségek megvizsgálására.

A változtatás szorgalmazói Pretoria helyett a Csvane elnevezést javasolják, mert így hívták a város mai helyén a gyarmatosítás előtt élő ndebele nép egyik főnökét.

A változtatás szószólói arra számítanak, hogy a helységnevek afrikanizálása a soknemzetiségű, új Dél-Afrika jelképévé lesz. Ellenzői viszont attól tartanak, hogy az ország ezzel maga határolja el magát történelmétől. William Baloyi, Pretoria polgármesterének szóvivője elmondta: a cél mindenesetre az, hogy a nép döntsön, de még ahhoz is legalább 8 hónap szükséges, hogy ehhez megteremtsék a megfelelő feltételeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár