2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Új Domesday Book Angliában

2004. július 1. 12:00

A londoni földalatti több állomása és egy hatvanas évekbeli toronyház is felkerül az új Domesday Booknak nevezett örökségvédelmi listára.

members.tripod.com
Centre Point, London
Összesen félmillió helyszín szerepel majd az "új Domesday Book"-ban, köztük a londoni földalatti állomásai és egy hatvanas években épült modern toronyház - adta hírül a Reuters.


A kormány széndékosan az egykori Doomsday Bookot kívánja modern formába önteni. 1085-ben Hódító Vilmos íratta össze a földbirtokokat, ma az angol kulturális örökségvédelmi tárca gyűjti össze a szigetország megóvandó épített és természeti értékeit.


A gyűjtés szervesen illeszkedik abba a reformba, melyet az angol kormányzat indított a kulturális örökségvédelem területén. A reform részeként a gazdálkodók is kötelesek lesznek engedélyt kérni az örökségvédelmi hatóságtól, mielőtt földművelésbe vagy bármilyen természet-átalakító munkába kezdenek. A kormány szerint így több őskori és ókori régészeti lelet kerülhet majd napvilágra, és javul megóvásuk hatékonysága is.


"Sok örökségvédelmi intézkedés született az évek során, ám - részben épp nagy számuk miatt - a szabályozás rendszere nem egészen áttekinthető" - nyilatkozta Andrew McIntosh, az angol kulturális örökség minisztériumának vezetője.


A megóvandó műemlékek listájára azonban nemcsak klasszikus építmények kerülnek fel. A londoni földalatti Piccadilly vonalának több állomása is esélyes a címre, sőt, a londoni belváros képét meghatározó, 1963 és 1966 között épült Centre Point toronyház is.


A bejelentés azzal is összefügghet, hogy Nagy-Britanniában soha nem látott érdeklődés tapasztalható az ország kulturális öröksége és annak védelme iránt. A televízió kulturális örökségvédelemmel foglalkozó programjai milliókat szegeznek a képernyő elé főműsoridőben. Az English Heritage és más, az örökségvédelemmel foglalkozó szervezetek taglétszáma pedig jócskán megugrott az elmúlt években.


Az egyik ilyen szervezet, a Society for the Protection of Ancient Buildings szerint az új szabályozás segít majd eligazodni az angol örökségvédelmi szabályok eddigi útvesztőjében.


"Angliában régi és kidolgozott múltja van az épített örökség védelmének" - mondta a szervezet titkára, Philip Venning. "Az első, ezzel foglalkozó törvény 1882-ben született, azóta viszont a szabályozás rendkívül komplikálttá vált. Az új szabályozás sokkal egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszi a munkát."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár