2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új Domesday Book Angliában

2004. július 1. 12:00

A londoni földalatti több állomása és egy hatvanas évekbeli toronyház is felkerül az új Domesday Booknak nevezett örökségvédelmi listára.

Centre Point, London
Összesen félmillió helyszín szerepel majd az "új Domesday Book"-ban, köztük a londoni földalatti állomásai és egy hatvanas években épült modern toronyház - adta hírül a Reuters.


A kormány széndékosan az egykori Doomsday Bookot kívánja modern formába önteni. 1085-ben Hódító Vilmos íratta össze a földbirtokokat, ma az angol kulturális örökségvédelmi tárca gyűjti össze a szigetország megóvandó épített és természeti értékeit.


A gyűjtés szervesen illeszkedik abba a reformba, melyet az angol kormányzat indított a kulturális örökségvédelem területén. A reform részeként a gazdálkodók is kötelesek lesznek engedélyt kérni az örökségvédelmi hatóságtól, mielőtt földművelésbe vagy bármilyen természet-átalakító munkába kezdenek. A kormány szerint így több őskori és ókori régészeti lelet kerülhet majd napvilágra, és javul megóvásuk hatékonysága is.


"Sok örökségvédelmi intézkedés született az évek során, ám - részben épp nagy számuk miatt - a szabályozás rendszere nem egészen áttekinthető" - nyilatkozta Andrew McIntosh, az angol kulturális örökség minisztériumának vezetője.


A megóvandó műemlékek listájára azonban nemcsak klasszikus építmények kerülnek fel. A londoni földalatti Piccadilly vonalának több állomása is esélyes a címre, sőt, a londoni belváros képét meghatározó, 1963 és 1966 között épült Centre Point toronyház is.


A bejelentés azzal is összefügghet, hogy Nagy-Britanniában soha nem látott érdeklődés tapasztalható az ország kulturális öröksége és annak védelme iránt. A televízió kulturális örökségvédelemmel foglalkozó programjai milliókat szegeznek a képernyő elé főműsoridőben. Az English Heritage és más, az örökségvédelemmel foglalkozó szervezetek taglétszáma pedig jócskán megugrott az elmúlt években.


Az egyik ilyen szervezet, a Society for the Protection of Ancient Buildings szerint az új szabályozás segít majd eligazodni az angol örökségvédelmi szabályok eddigi útvesztőjében.


"Angliában régi és kidolgozott múltja van az épített örökség védelmének" - mondta a szervezet titkára, Philip Venning. "Az első, ezzel foglalkozó törvény 1882-ben született, azóta viszont a szabályozás rendkívül komplikálttá vált. Az új szabályozás sokkal egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszi a munkát."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár