2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom visszaköveteli régészeti leleteit

2003. július 29. 15:59

A tévésztár bosszúja

Amióta Zahi Hawass lett az Egyiptomi Régészeti Hatóság vezetője, új iroda is nyílt az intézetben Külföldi Régészeti Ásatások Hivatala néven. Az újabb bürokratikus intézmény nem aratott osztatlan sikert a régészek körében, akik amúgy sincsenek elragadtatva a kairói ügymenet gyorsaságától. Hawass elrendelte, hogy minden szezon előtt részletes munkatervet vár a külföldi egyiptológusoktól, amelyben ki kell jelölniük az ásatás pontos határait, és amiket a későbbiek során egyszer sem léphetnek át. Egy ásató, egy esztendőben csak egy helyszínre kaphat engedélyt. Minden szezon végén három nyelvű (arab, angol és anyanyelvi), részletes jelentés kér a munkálatokról. A Gíza és Szakkara közeli feltárások pedig nem tarthatnak négy évnél tovább.

A történtek ellenére Hawass lelkiismerete tiszta. Azt mondja, nem akarja csökkenteni az Egyiptomban kutató régészek számát, vagy ellehetetleníteni a munkájukat, csupán jobban és átláthatóbban szeretné ellenőrizni a folyamatban lévő ásatásokat - vagyis mindenről tudni akar. A brit egyiptológusok szerint azonban kicsinyes bosszúról van szó. Wildung és még néhány professzor ugyanis az utóbbi hónapokban élesen bírálta Hawasst, amiért tévésztárt csinált magából, és olyan filmekben szerepelt szakértőként, amelyekben hollywoodi trükkökkel és animációkkal keltették életre a múltat.

http://www.cs.indiana.edu
Összehasonlító nyelvészet

Ami inkább aggaszthatja a nemzetközi közvéleményt, az az, hogy ebben a kulturális nacionalizmusban Zahi Hawass fő patrónusa az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak felesége, Suzanne Mubarak. Vagyis hivatalos "védnökség" alatt, kvázi hivatalos kultúrpolitikát folytat az 56 esztendős új, egyiptomi főrégész.

A nemzetközi kutatók szerint a helyzet csak rosszabbodhat. "Nagyon furcsa, agresszív politikát folytat most az új főnök. Félő, hogy 4-5 éven múlva egy külföldi régész sem lesz Egyiptomban, aki önálló ásatást vezethetne. Azt mondta Hawass, hogy eddig a leletek kb. 30 százalékát ásták elő. Valószínűleg ő azt szeretné, ha maradék hetvenet csak lokálpatrióta hozna a felszínre.

Londoni útja végeztével Hawass - talán az enyhülés jeleként - kompromisszumos megoldás javasolt: kezdetnek az is megteszi, ha csak három hónapra kölcsönbe kapja Egyiptom a rosette-i követ. Angol részről egy darabig keresték a kompromisszumot a felajánlásban, de aztán feladták. Jobban tartanak ugyanis attól, hogy ha egyszer kiadják a kezük közül, akkor sosem kerül vissza Angliába a kő. Válaszul felvetették, hogy amíg a kő Kairóban lesz, addig Tutankhamon halotti aranymaszkja a British Múzeumban kapjon helyet. A sajátos túszcserére még nem érkezett hivatalos egyiptomi válasz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár