2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom visszaköveteli régészeti leleteit

2003. július 29. 15:59

A lista

`http://www.mistral.co.uk`
Lord Elgin maradványai

És ez még nem minden. Ha már Nefertiti, akkor Joann Fletcher sem úszta meg szárazon. A nemzetközileg elismert brit egyiptológusnő, a York Egyetem múmia specialistája a közelmúltban bejelentette , hogy olyan hasonlóságot fedezett föl egy 1898-ban, a Királyok völgyében feltárt sírkamrában lefotózott múmia, és a berlini Egyiptomi Múzeumban található Nofretiti-mellszobor között, amely nem lehet a véletlen műve. Hawass azonnal cáfolta a bejelentést. Meglehetősen nyers modorban érvelt: Fletcher egy kezdő, akinek még nagyon friss a doktori diplomája ahhoz, hogy kevés tapasztalattal a háta mögött ilyen súlyos kijelentéseket tegyen. `Ha más, külföldi expedíciónak is van ehhez hasonló, szenzációsnak hitt bejelentése, akkor jobban teszik, ha már most kezdenek csomagolni` - figyelmeztetett az egyiptomi Régészeti Hatóság első embere. A kairói Al-Ahram című újság egyébként úgy értesült, hogy egy jól ismert angol egyiptológust már ki is tiltottak ásatási helyszínéről.

David Roberts rajza, http://club.telepolis.com
Egyik obeliszk Luxorban...

A nevük elhallgatását kérő, jelenleg még Egyiptomban ásató külföldi egyiptológusok egyébként úgy nyilatkoztak az arab napilapnak, hogy az új igazgató, Hawass gyűlöli, ha idegenek érnek el sikereket, mert minden dicsőséget maga akar learatni.

Zahi Hawassnak erre egészen jó esélyei is nyílnak majd, mivel bejelentette, hogy 2007-től Gíza és Szakkara környékéről ki lesz tiltva minden külföldi, és kizárólag helyi egyiptológus folytathat ásatást ezeken a helyeken. A szakma hivatalosan még nem reagált ezekre a bejelentésekre. Részint azért, mert még fel sem foghatták a mondatok súlyát, részint pedig azért, mert ez a meglehetősen agresszív stílus eddig ismeretlen volt Hawasstól.

Antoine Blanchard: Concorde tér, http://www.wallyfindlay.com
...a másik Párizsban

A lista, amit az új főrégész összeállított, igen illusztris. Berlinből Nefertiti mészkőből faragott mellszobrát kéri vissza, a New York-i Metropolitan Múzeumból Hatsepszut királynő szobrait, de Párizst sem hagyta ki. A franciáktól csupán azt követeli, hogy bontsák fel a Concorde teret, és szállítsák vissza az obeliszket Luxorba. Oda, ahonnan Napóleon annak idején elvitte, és ahol most a párja árválkodik a kadeshi ütközetet ábrázoló pülon előtt. Hawass Frankfurttól öt darab Nagy Sándor gránitszobrot követel, Norvégiától 17 régészeti leletet, Japántól pedig négyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár