2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

170 ezer ember haláláért felelhet egy auschwitzi őr

2015. február 19. 07:43

170 ezer gyilkosságban való bűnrészességgel vádolnak egy 93 éves egykori auschwitzi őrt - jelentette a The Local német nyelvű internetes lap.

A 93 éves férfi - akinek a neve egyelőre nem ismert - a vád szerint 1942 januárjában érkezett Auschwitzba, ahol egészen 1944 júniusáig teljesített szolgálatot - közölte a detmoldi (Észak-Rajna-Vesztfália) ügyészség.

Auschwitz a második világháború során a németek által lerohant Lengyelország területén létesített koncentrációs és megsemmisítő táborok hálózata volt, amely az Auschwitz I-ből (Stammlager vagy főtábor, amely elsősorban adminisztratív központként szolgált), Auschwitz II-Birkenau-ból (Vernichtungslager, a megsemmisítő tábor), s az Auschwitz III-ból állt (a munkatábor), illetve további 45 altábor tartozott hozzá.

A vád szerint a férfit ugyan az Auschwitz I-be osztották be, de részt vett a foglyok felügyeletében is, mikor azok megérkeztek Auschwitz II-Birkenauba - ez volt az a hely, ahol az áldozatok többsége az életét vesztette. Az auschwitzi múzeum hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, többségük elpusztult, míg a Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret.

A vádlott védőügyvédje, Johannes Salmen elárulta, hogy bár ügyfele elismeri, dolgozott Auschwitz I-ben, de tagadja, hogy Birkenauban is szolgált volna és hogy részt vett a tömeggyilkosságokban. Az ügyészség szerint azonban a férfi igenis járt Birkenauban, sőt az 1936-ban létrehozott SS-Totenkopfverbände tagjaként a szerelvényeket őrizte, illetve a foglyok szétválogatásában is közreműködött.

Nem ő az egyetlen egykori auschwitzi őr, aki idén a vádlottak padjára kerülhet Németországban: sajtóhírek szerint áprilisban áll ugyanis bíróság elé Lüneburgban "Auschwitz könyvelője", a tavaly szeptemberben 300 ezer gyilkosságban bűnrészességgel megvádolt Oskar Groening. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár