2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Mark Twainről

2019. szeptember 11. 08:32 Múlt-kor

Mark Twain imádta a macskákat. Volt idő, amikor 19 macskát tartott, amelyekről így vélekedett: „ha az embert kereszteznék a macskával, az nemesítené az embert, de elrontaná a macskát.”

1. Mark Twain, alias Samuel Langhore Clemens – a „Huckleberry Finn kalandjainak” szerzője, amelyet az Egyesült Államokban csak úgy emlegetnek, mint az első „nagy amerikai regényt” – nem sok évet töltött az iskolapadban. Samuel 11 évesen elvesztette édesapját, majd egy évre rá dolgozni kényszerült, hogy eltarthassa családját.

2. Bár iskolába nem járhatott, a fiatal Samuel nem kesergett. Hitt az önfejlesztés lehetőségében, és úgy gondolta, a folyamatos olvasás és a munka révén szerzett élettapasztalatok hozzásegítik őt a megfelelő szintű műveltséghez. Az ifjú minden egyes nap olvasott: a műszak végeztével zárásig a helyi könyvtárban bújta a könyveket.

3. Mielőtt híres író lett, Twain hajókormányosként kereste a kenyerét. 1861-ban azonban kitört a polgárháború, amely évekre véget vetett a civil gőzhajóforgalomnak a Mississippi folyón, így Twain a hajókormány helyett, tollat ragadott.

4. Az írói karrierje előtt egy röpke időre, mindössze két hétre katonának állt. 1861 nyarán, az amerikai polgárháborúban a déliek oldalán harcolt egy irreguláris milíciában. A lőporfüstöt azonban nem kedvelte és dezertált.

5. Mark Twain Samuel Langhore Clemens néven látta meg a napvilágot. Írói álneve, a „Mark Twain” a hajós szakzsargon része volt, amelyet a Mississippin haladva a matrózok gyakran emlegettek. Annyit jelentett, hogy a víz két öl mély, azaz biztonsággal hajózható. 

6. Mark Twain imádta a macskákat. Volt idő, amikor 19 macskát tartott, amelyekről így vélekedett: „ha az embert kereszteznék a macskával, az nemesítené az embert, de elrontaná a macskát.”

7. Az írás mellett Twain feltalálóként is megállta a helyét.  Egyik találmánya, az öntapadós jegyzetfüzet igen keresett portékává vált, míg a másikból, az eredetileg a pantallókhoz készített rugalmas pántból, a fejlesztések során kialakult a melltartópánt.

8. Az író a baseball szerelmese volt. Olyannyira elkötelezetté vált a sportág iránt, hogy többedmagával társtulajdonosa lett egy másodosztályú a baseballcsapatnak, mégpedig a Connecticut állambeli Hartford városban játszó Senatorsnak.

9. Az 1835-ben, a Halley-üstökös megjelenése évében született Mark Twain azt jósolta, hogy mivel az üstökössel jött, azzal is fog eltávozni az árnyékvilágból. A jövendölése valóra vált, hiszen az író 1910. április 21-én hunyt el, egy nappal azután, hogy a Halley-üstökös elhaladt a Föld mellett.

10. Nem meglepő, hogy egy aszteroidát is elneveztek róla: az égitest a 2362 Mark Twain néven szeli a világűrt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár