2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a második világháborúról

2019. augusztus 29. 09:24 Múlt-kor

A második világháború első jelentős tengeri ütközetét dél-amerikai vizeken vívták A La Plata-i csatára 1939 decemberében került sor a brit és a német haditengerészet hajói között, Uruguay partjainál. Az ütközet az Admiral Graf Spee nevezetű német zsebcirkáló elsüllyesztésével zárult.

1. Bár a németek az autógyártás terén dicsőséges múlttal és jelennel bírnak, a konfliktus kezdetén, a nyugati nagyhatalmak közül ők voltak a legkevésbé motorizált nemzet. Az 1939- es esztendőben 47 németre jutott egy darab motoros jármű, míg Nagy-Brittaniában ez a szám 14, Franciaországban pedig 8 volt.

2. Az auschwitzi koncentrációs táborban közel 7000 SS tag teljesített szolgálatot. Közülük 673-an álltak bíróság elé a második világháború után.41 főt ítéltek halálra.

3. Bár 46 esztendős szolgálati idővel rendelkezett, Dwight D. Eisenhower, aki a második világháborúban az európai szövetséges haderő főparancsnoka volt, soha nem vett rész éles katonai bevetésen.

4. Az amerikai születésű Josephine Baker a francia ellenállásnak kémkedett Franciaország német megszállása alatt. A feljegyzések szerint a híres táncosnőt az ellenállók a párizsi csatornarendszerben tanították meg lőni.

5. A második világháború első jelentős tengeri ütközetét dél-amerikai vizeken vívták. A La Plata-i csatára 1939 decemberében került sor a brit és a német haditengerészet hajói között, nem messze az uruguayi partoktól. Az ütközet az Admiral Graf Spee nevezetű német zsebcirkáló elsüllyesztésével zárult.

6. Nagy-Britannia terrorbombázása alatt (1940-41) a városokra ledobott német bombák egy része késleltetett gyútószerkezettel rendelkezett, azaz a becsapódáskor nem, csak később (akár napokkal) robbantak fel. A romok alatt alattomosan megbúvó robbanószerkezetek, ha működésbe léptek, komoly veszteségeket okoztak a romeltakarító brigádok soraiban, aláásva azok harci morálját.

7. Ha bombázásról volt szó, akkor a szövetségeseket sem kellett félteni. Az amerikai és a brit légierő a háború alatt porrá bombázta a jelentősebb német településeket. A német tűzszerészeknek ennek következtében csak Berlinben, 1947-től napjainkig, 1.8 millió fel nem robbant robbanószerkezet kellett hatástalanítaniuk

8. Minden idők legsikeresebb vadászpilótája a német Erich Alfred Hartmann, aki a háború alatt 352 (350 szovjet és 2 amerikai) repülőgépet semmisített meg.

9. A japán kamikaze pilóták „önként” jelentkeztek az öngyilkos küldetésükre. Kénytelen voltak ezt tenni, mert a felkérés visszautasítása esetén gyávának bélyegezték volna őket, és szembe kellett volna nézniük azzal, hogy családjukkal egyetemben a társadalom peremére szorulnak.

10. Lesley McNair altábornagy volt a második világháború legmagasabb rangú amerikai katonai áldozata. McNair Normandiában 1944. július 25-én vesztette életét, amikor az amerikai légierő bombázói tévedésből lebombázták a táborhelyét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár