2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a vegetarianizmus történetéről

2019. május 1. 08:31 Múlt-kor

1. Ideológiájának és gyakorlatának gyökerei Indiában erednek. A vegetarianizmus egyik legősibb rendszere az aszketikus vallás, a dzsainizmus részeként jelent meg a szubkontinensen a Kr. e. 8. században.

2. A dzsainizmus követői még a gyökérzöldségeket is kizárták az étrendjükből, mivel ezeket a növényeket ki kellett húzni a földből, így elfogyasztásuk a növény pusztulásával járt.

3. Az emberi evolúció során távoli őseink nagyrésze nem vagy alig fogyasztott húst. Az emberelődök étrendje különféle bogyókból, magokból és gyümölcsökből állt. A mai elméletek szerint azonban az emberré váláshoz (vagyis a Homo sapiens kifejlődéséhez) szükség volt egy magas energia tartalmú étrendre.

4. A vegetarianizmus egyik legelső ismert támogatója Európában a Kr. e. 6. században élt görög filozófus, matematikus, Pitagorasz volt. Pitagorasz úgy gondolkodott, hogy az állatok az emberekhez hasonlóan lélekkel rendelkeznek, ezért nem ildomos elfogyasztani őket.

5. A zöldségeket tekintve Pitagorasz a babot is kizárta az általa helyesnek tartott diétából, arra hivatkozva, hogy a bab és az ember ugyanabból az anyagból épült fel.

6. Az amerikai alapító atyák egyike, Benjamin Franklin is a vegetarianizmusra váltott, igaz csak egy rövid ideig. A húsmentes diéta nemcsak pénzügyi, de tudományos szempontból is előnyös volt a fiatal Franklin számára: a húsmentes étrend ugyanis sokkal olcsóbb volt, így Franklin pénzt spórolt, amelynek köszönhetően több könyvet vásárolhatott.

7. Pitagorasz vegetáriánus tanainak köszönhetően püthagoreusoknak nevezték a húsmentes táplálkozás európai híveit egészen 1847-ig, az Angliában megalakult Vegetáriánus Társaság létrejöttéig.

8. Az USA-ban a 19-20. század fordulóján jelentek meg az első vegetáriánus szakácskönyvek. Az akkori idők húspótlója a titokzatos „protose” névre hallgatott, amely többek között hagymát, mogyoróvajat, többféle fűszernövényt és búzaglutént tartalmazott.

9. A 19. század második felében a nyugati vegetáriánusok jelentős számban szimpatizáltak a feminista és a rabszolgaság eltörlését szorgalmazó abolicionista mozgalmakkal. A 20. század első felében a vegetáriánusok egy részének szimpátiája az eugenetika, az emberi „fajnemesítés” tudománya felé fordult.

10. Az India nyugati részén, Gudzsarát államban fekvő Pálítáná 2014 óta az első vegetáriánus város a világon. A hús, a hal és a tojás árusítása és vásárlása tilos a településen, amelynek lakói se nem halászhatnak, se nem horgászhatnak, továbbá nem nevelhetnek vágóállatokat sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár