2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a vörös haj történetéről

2019. április 17. 08:23 Múlt-kor

A vörös hajszínnel megáldott egyéneket nem kedvelték az ókori Egyiptomban. Gyakran feláldozták őket, mégpedig azon célból, hogy a közösséget, amelyben éltek, elkerülje a balsors.

1. A közhiedelemmel ellentétben a vörös haj bölcsője nem a messzi észak Skandináviája és nem is Írország volt, hanem Közép-Ázsia, ahol mutálódott az MC1R-gén, amely a porcelánfehér bőrű, szeplős és vörös hajú emberek létezéséért felelős.

2. A kutatások szerint a tejfehér bőr a gyenge észak-európai napfény alatt több D vitamint termelt, ennek köszönhetően a letűnt évezredek vörös hajú asszonyai erősebb csontozattal rendelkeztek, így nagyobb eséllyel élték túl a terhesség és a szülés folyamán felmerülő komplikációkat. Génjeik utódaikban tovább öröklődtek, Észak-Európa pedig lassan a vörös hajú emberek paradicsomává vált.

3. Az ókori görögök úgy vélték, hogy a vörös hajú emberek haláluk után vámpírrá válnak. Annak érdekében, hogy az elhunyt rőt hajúak éjszakai, vérszívó portyáit elkerüljék, inkább elhamvasztották őket.

4. A vörös hajszínnel megáldott egyéneket az ókori Egyiptomban sem kedvelték. Gyakran feláldozták őket, mégpedig azon célból, hogy a közösséget, amelyben éltek, elkerülje a balsors.

5. Az ókori görög világ északi határán, a mai Bulgária területén megtelepedett trákok szerint a vörös hajú és kék szemű emberek az istenek kegyeltjei voltak, bátornak és őszintének tartották őket.

6. Bár sem a Biblia sem egyéb, a kereszténység korai szakaszából származó forrás nem tesz említést Júdás hajszínéről, a keresztény világban mégis elterjedt az a hit, hogy a Megváltó árulója vörös hajú volt. Egyesek azzal magyarázzák ezt a hiedelmet, hogy a keresztény kultúrában a vörös hajat ördöginek gondolták.

7. A középkori Európában a vörös hajú Júdás sztereotípiája olyan mélyen gyökeret vert az emberek tudatában, hogy a rőt hajkoronát a zsidó származás egyik jelének tartották. Ez a hiedelem Shakespeare Velencei kalmár című művében a vörös hajú, zsidó pénzkölcsönző, Shylock személyében is megjelenik.

8. Júdás ide vagy oda, Angliában az uralkodó jelentős véleményformáló erővel bírt. I. Erzsébet királynő, aki 1558-tól 1603-ig ült az angol trónon nem rejtette paróka alá vörös hajkoronáját. Az udvarában tartózkodó nemes urak és hölgyek szolidaritásukat úgy fejezték ki uralkodójuk felé, hogy a nők a hajukat, a férfiak pedig a szakállukat festették vörösre.
 
9. A középkori Franciaország kurtizánjainak előírták a vörös hajviseletet, hogy megkülönböztessék őket a decens hölgyektől.

10. A középkori Európa vörös hajú emberei nem örvendtek nagy társadalmi népszerűségnek, de ha valakit ezen felül még zöld szempárral is megáldott a teremtő, az nagy eséllyel indulhatott a falu boszorkánya, vérfarkasa vagy vámpírja kétes címéért. A „kitüntetettek” közül sokan a máglyán végezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár