2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a női katonákról

2019. március 27. 10:08 Múlt-kor

Női katonák

1. Japán egyik utolsó női szamurája, Takeko Nakano az aizui csatában, 1868-ban vesztette életét. Amikor a császári erők ellen harcoló Nakano a kizárólag nőkből álló egysége élén halálos sebet kapott, megkérte az oldalán harcoló húgát, hogy vágja le a fejét, mert nem akarta, hogy holtteste trófeaként ellenségei kezébe kerüljön.

2. A II. Miklós uralmát megdöntő orosz kormányzat 1917-ben kizárólag nőkből álló harcoló egységeket állított fel, hogy a háborúba belefáradt orosz katonák harci morálját javítsák. Az egységekben megközelítőleg 5000 nő teljesített szolgálatot, de csak kisebb hányaduk vett részt harci műveletekben.

3. A második világháborúban a Brit-szigetek légvédelmét ellátó ütegek működtetésében férfiak és nők együtt vettek részt. A légvédelmi ágyúk hangja után „ack ack lányoknak” hívott, 20 és 30 év közötti nők a rendeletek értelmében nem kezelhették a halált okozó fegyvereket (vagyis nem ölhettek), csak támogató feladatokat láthattak el az ütegek körül.

4. A Vörös Hadsereg 588. éjszakai bombázóezrede kizárólag női pilótákból állt, akik a második világháború folyamán 23 ezer bevetést hajtottak végre. A 17 és 26 év közötti pilótanők éjjel támadtak a németekre, akik a szárnyaló amazonokat kétfedeles gépeik süvítő hangja után „éjjeli boszorkányoknak” nevezték.

5. A Josip Broz Tito által a második világháborúban vezetett, fénykorában mintegy 800 ezer fős, Jugoszláv Népfelszabadító Hadseregben 100 ezer női partizán “partizanka” harcolt.

6. A világ legeredményesebb női mesterlövésze a szovjet Ljudmilla Pavlicsenko, akit a németek – nem alaptalanul – a „halál asszonyának” hívtak: Ljudmilla 309 német katonát küldött át a másvilágra, ebből 100 tiszt és 36 mesterlövész volt.

7. Az egyedülálló, illetve a férjezett, de gyermek nélküli hölgyeknek 1948 óta, azaz Izrael állam fennállásának kezdetétől kötelező a katonai szolgálat a zsidó államban. 1962 és 2016 között 535 izraeli katonanő vesztette életét harci cselekményekben.

8. Az Eritrea függetlenségéért vívott 30 éves háború folyamán (1961-1991) az etióp hadsereg ellen küzdő Eritreai Népi Felszabadítási Front harcosai között a 30 százalékot is elérte a nők aránya.

9. 1988-ban Izrael után Norvégia engedélyezte először a katonanők harctéri bevetését. 2014-ben pedig a norvég parlament megszavazta a nők kötelező katonai szolgálatát a skandináv országban.

10. A katonai szolgálat Észak-Koreában is kötelező a nőknek. Észak-Korea a negyedik legnagyobb hadsereggel rendelkező ország a világon, így nem meglepő, hogy a 18 és 25 év közötti nők mintegy 40 százaléka katonaként éli életét a kelet-ázsiai államban. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár