2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 meglepő tény a második világháborúról

2018. július 13. 11:36 Múlt-kor

A Luftwaffe „eltűnt” vadászrepülőgépe

Miközben Willy Messerschmitt a híres BF109-et fejlesztette, a rivális Heinkel tervezőirodája szintén egy teljesen fém építésű egyfedelű (monoplán) vadászt fejlesztett, He–112 néven. Mindkét típus korai prototípusai hasonló teljesítményre voltak képesek sebesség és emelkedési gyorsaság terén, és mindkettő utazósebessége 600 km/h körül volt.

A He–112 egy igen fontos előnnyel is rendelkezett, ez rendkívül stabil, befelé visszahúzódó futóműve volt, amely nagy mértékben megkönnyítette az újonc pilóták számára is a landolást, továbbá 1150 kilométeres hatósugarával felülmúlta a 850 kilométer hatósugarú BF109-et. Ideális partnerként szolgált volna a Messerschmittek mellett, ráadásul nagy hatósugara kimondottan előnyös lett volna például az angliai csata során. Mivel azonban Hermann Göringnek mindezek ellenére a BF109 tetszett jobban, kizárólag ez került rendszerbe állításra.

A He–112 iránt érdeklődött Magyarország, Románia, Spanyolország és Japán is, a korlátozott darabszámú repülőből néhányat be tudtak szerezni. Magyarországon a Weiss Manfréd Műveknél hazai gyártásra is volt kísérlet, azonban a német gyártó nem bizonyult kellőképpen együttműködőnek, főleg ami a motorok licencjogait illette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A burgonyahiánnyal szembesülő nő egy brit piaconFrancia Char B1 nehéz harckocsiNémet Sd. Kfz. 251 lövészpáncélosHarold Alexander marsallHeinkel He-112Amerikai katonák a csehországi PlzenbenBrit Supermarine Spitfire vadászrepülőSzövetséges hajókonvoj az Atlanti-óceánonAz amerikaiak által zsákmányolt Jokoszuka MXY-7Erich Hartmann Messerschmitt BF109-e farokrészénél, amelyen győzelmeit rögzítette

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár