2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 meglepő tény a második világháborúról

2018. július 13. 11:36 Múlt-kor

Nagy különbség volt a szövetségesek és a németek pilótaászai között

A német légierő, a Luftwaffe teljesen másképp viszonyult saját „ászaihoz”, mint a szövetségesek. Nem csupán hosszabb repüléseket vártak el tőlük szünet nélkül, de aktívan segítették az ígéretes pilótákat minél több légi győzelemhez – egységük többi pilótája védte őket, miközben ők sorra lőtték le az ellenséges repülőket. A keleti fronton az eleinte elavult taktikákat és repülőgépeket alkalmazó szovjet légierővel találták magukat szemben, ami által a német pilóták rengeteg „skalpot” összegyűjtöttek.

A II. világháború legeredményesebb vadászpilótája Erich „Bubi” („Kölyök”) Hartmann volt, 352 légi győzelemmel (345 szovjet és 7 amerikai repülőt lőtt le), míg a szövetséges oldalon a legeredményesebb a szovjet Ivan Kozsedub volt, összesen 66 légi győzelemmel (ebből kettő amerikai P–51-es volt, amelyek tévedésből támadtak rá). Amerikai részről Richard I. Bong volt a legeredményesebb 40 légi győzelemmel, míg brit részről James „Johnnie” Johnson 38-cal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A burgonyahiánnyal szembesülő nő egy brit piaconFrancia Char B1 nehéz harckocsiNémet Sd. Kfz. 251 lövészpáncélosHarold Alexander marsallHeinkel He-112Amerikai katonák a csehországi PlzenbenBrit Supermarine Spitfire vadászrepülőSzövetséges hajókonvoj az Atlanti-óceánonAz amerikaiak által zsákmányolt Jokoszuka MXY-7Erich Hartmann Messerschmitt BF109-e farokrészénél, amelyen győzelmeit rögzítette

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár