2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 meglepő tény a második világháborúról

2018. július 13. 11:36 Múlt-kor

A német haderő – és az ország – gépesítettsége minimális volt

A német háborús propaganda, miszerint a Harmadik Birodalom modern, nagymértékben gépesített hadsereggel bírt, a mai napig meghatározza az ezzel kapcsolatos közgondolkodást. A valóságban 1939-ben a német társadalom volt a nyugati világ egyik legkevésbé autós társadalma, a nagy autópálya-építések és a Mercedes versenyautóinak sorozatos Grand Prix-győzelmei ellenére.

A háború kitörésekor Németországban 47 emberre jutott egy autó. Nagy-Britanniában ez a szám 14 volt, Franciaországban nyolc, az Egyesült Államokban pedig négy. Ez a szám azért fontos, mert minél kevesebb autó van egy adott társadalomban, annál fejletlenebb a gépjárművekhez kapcsolódó infrastruktúra – kevesebb javítóműhely, kevesebb benzinkút, és kevesebb vezetni tudó ember van. E téren a hiányosságokat igen nehéz rövid időn belül pótolni. Ennek is része volt tehát abban, hogy a német hadsereg – amint az fentebb is említésre került – főként a vasutakra, lovaskocsikra, és a katonák lábára volt utalva a háború során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A burgonyahiánnyal szembesülő nő egy brit piaconFrancia Char B1 nehéz harckocsiNémet Sd. Kfz. 251 lövészpáncélosHarold Alexander marsallHeinkel He-112Amerikai katonák a csehországi PlzenbenBrit Supermarine Spitfire vadászrepülőSzövetséges hajókonvoj az Atlanti-óceánonAz amerikaiak által zsákmányolt Jokoszuka MXY-7Erich Hartmann Messerschmitt BF109-e farokrészénél, amelyen győzelmeit rögzítette

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár