2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a női kalózokról

2014. december 1. 16:30

1. A történelem során kalózkodásra javarészt férfiak adták a fejüket, de akad néhány kivétel is. Az első jelentős női kalóz, Teuta illír királynő az i. e. 3. században riogatta csapataival az adriai hajókat, és még a rómaiakkal is szembeszállt. 

2. Bár a viking mondákban számos női kalóz felbukkan, alakjuk valószínűleg csak az északi mesélők élénk fantáziájának szüleménye.

3. Miután VI. Fülöp francia király kivégeztette a férjét, Jeanne de Belleville francia nemesasszony kalóznak állt, és a legenda szerint feketére festett vitorlásaival fosztogatta Fülöp hajóit.

4. Az apja nyomdokain járva halászokat megadóztató, 16. században élt, bizonyítottan létezett ír Grace O’Malley kalóznő az ír folklór egyik legendás alakja.

5. A feltételezhetően kitalált történet szerint a 17. században élt vörös hajú karib-tengeri kalóznő, Jacquotte Delahaye megrendezte a saját halálát, hogy megszabaduljon üldözőitől.

6. Ingela Gathenhielm férjével együtt XII. Károly svéd király szolgálatában fosztogatta az ellenséges hajókat a nagy északi háborúban, majd hitvese halála után (1718) a kalózok vezére lett.

7. Anne Bonnyt és Mary Readet, a legendás Calico Jack szolgálatába álló, magukat férfinek kiadó kalóznőket 1720-ban csak azért nem akasztották fel, mert kiderült, terhesek.

8. Az egykori prostituált, a kínai hajók tucatjait elsüllyesztő Csen Ji-sao a 19. század elején egyes becslések szerint akár 80 ezres kalózseregnek is parancsolhatott.

9. Sadie Farrell, a 19. századi New York-i rablóvezér, akinek egy riválisa leharapta a fülét, 1869-ben hónapokon át tartotta rettegésben a Hudson és a Harlem folyó menti falvak lakóit.

10. A 1920-as évek elején Kelet-Kína falvait fosztogató, a fiatal nőket rabszolgának eladó szépséges Lo Hon-csót a legkegyetlenebb kínai kalózként tartják számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár