2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 arcpirító adónem a brit történelemből – a gyufaadótól a tudásadóig

2019. február 26. 19:47 Múlt-kor

A gyufaadó (1871)

Robert Lowe, a királyi kincstárt kezelő hivatal kancellárja 1871-ben egy gyufákra kivetendő adót terjesztett elő. Minden egyes doboz gyufán egy bélyegnek kellett lennie, amelyen egy láng ábrázolása szerepelt a latin „ex luce lucellum” (a fényből egy kis nyereség) kifejezés szerepelt. A vicc – jegyezte meg egy liberális politikus – talán elszórakoztat egy egyetemi kollégiumi szobát, de az, hogy oxfordi gazdagok mosolyogjanak egy szegényekre kivetett adón, nem jó politikai irány.

Egy vezető közgazdász az adó védelmére sietett, azzal érvelve, hogy a szegényeknek is ki kell venniük részüket az állam fenntartásából lehetőségeiknek megfelelően. Ha nem tesznek így, az adók a tőkére esnek majd, amely emiatt aztán külföldre menekül, és munkanélküliséghez vezet. Az ilyen érvelések azonban nem voltak hatásosak a latin szóvicc ízléstelenségével szemben, és az adót heteken belül elvetették. A Bryant and May gyufagyártó ünnepélyes ivókutat állított a londoni Bow Roadon az adó vereségének emlékére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Jakab (kép forrása: historicmysteries.com)III. Vilmos és II. Mária (kép forrása: rosi.org.uk)Kép forrása: amusingplanet.comWilliam Pitt miniszterelnök (kép forrása: conservativehistory.blogspot.com)Londoni utcakép 1814-ből (kép forrása: thesocialhistorian.com)A Szegény Ember Őrzője egyik száma (kép forrása: ebay.com)A Gabonatörvény-Ellenes Liga egy 1846-os gyűlése (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy fennmaradt doboz Bryant and May gyufa (kép forrása: Flickr)Brit katonák küzdelme a zulukkal (kép forrása: Wikimedia Commons)Nicholas Kaldor (kép forrása: construyendounanuevavenezuela.blogspot.com)Margaret Thatcher (kép forrása: windsorstar.com)John Major (kép forrása: CNN)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár