2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 arcpirító adónem a brit történelemből – a gyufaadótól a tudásadóig

2019. február 26. 19:47 Múlt-kor

Az emberiség történelme folyamán a hatalom birtokosai a legkülönfélébb tárgyakra, élőlényekre és tevékenységekre vetettek ki adót. Ezeket a lakosság a legtöbbször elfogadta, azonban előfordultak olyan népszerűtlen intézkedések is, amelyek ellenállást váltottak ki. Az alábbiakban olvasható tíz olyan adónem, amelyek Nagy-Britannia történelme során kimondottan heves reakciót váltottak ki az érintettekből.

Az első fejadó (14. század)

A különleges helyzetekben befizetendő rendkívüli adó, amely vagyoni helyzettől függetlenül minden közrendű személytől ugyanakkora összeget követelt, általános elégedetlenséget váltott ki 1377-es bevezetésekor, miközben a korona célja az volt, hogy stabilabb és kiszámíthatóbb bevételi forráshoz jusson, mint a tulajdonra, földre és árura kivetett adókból. A helyzetet súlyosbította, hogy egyedüli kivételnek a szűz lányok minősültek – egy John Legge nevű hivatalnok nyilvános vizsgálatokat rendelt el, amivel általános felháborodást váltott ki.

1380-ban az adó a háromszorosára emelkedett, és Kelet-Angliában, ahol a hatóságok a legszigorúbban igyekeztek begyűjteni, az ellenállás korábban nem látott mértéket öltött – ennek végeredménye lett a híres Wat Tyler-féle parasztfelkelés 1381-ben, melynek során az elégedetlen tömegek Londonba masíroztak. A lázadók kifejezték hűségüket az uralkodó felé, azonban sérelmezték a túlzott adókat és a királyi adószedők viselkedését. Panaszaik süket fülekre találtak – a felkelést leverték, Wat Tylert pedig megölték.

A lázadás végül nem volt teljesen eredménytelen: Legge-et is kivégezték, az adóhátralékokat jóváírták, és az alsóház elnöke, Sir Richard Waldegrave (aki maga is adóbeszedő volt korábban Essexben) elítélte a „becstelen, kapzsi és erőszakos” hivatalnokokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Jakab (kép forrása: historicmysteries.com)III. Vilmos és II. Mária (kép forrása: rosi.org.uk)Kép forrása: amusingplanet.comWilliam Pitt miniszterelnök (kép forrása: conservativehistory.blogspot.com)Londoni utcakép 1814-ből (kép forrása: thesocialhistorian.com)A Szegény Ember Őrzője egyik száma (kép forrása: ebay.com)A Gabonatörvény-Ellenes Liga egy 1846-os gyűlése (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy fennmaradt doboz Bryant and May gyufa (kép forrása: Flickr)Brit katonák küzdelme a zulukkal (kép forrása: Wikimedia Commons)Nicholas Kaldor (kép forrása: construyendounanuevavenezuela.blogspot.com)Margaret Thatcher (kép forrása: windsorstar.com)John Major (kép forrása: CNN)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár