A vörösterror 133 napja

Veterán gépekkel szelték át Afrikát egy repülős kalandtúra résztvevői

2016. december 19. 09:10 MTI

Krétától Fokvárosig öt hét alatt 13 ezer kilométeres utat tettek meg a húszas és harmincas évek repülőgépein egy afrikai veterán repülős kalandtúra résztvevői.

Veterán gépekkel szelték át Afrikát egy repülős kalandtúra résztvevői

A BBC beszámolója szerint a gépek november 12-én szálltak fel a görögországi Kréta szigetéről, úti céljuk pedig a dél-afrikai Fokváros volt, amelyet öt hét alatt értek el. A kalandos verseny nemzetközi indulói, többen hivatásos pilóták és a régi gépek szerelmesei, az eredeti felszereltségű főleg nyitott pilótafülkéjű repülőkkel, korabeli navigációs és biztonsági eszközökkel teljesítették a távot.

A Crete2Cape túra alatt Afrika legszebb és leghangulatosabb pontjain haladtak át. Út közben különleges engedéllyel megpihentek az egyiptomi piramisok mellett, és átrepültek a Kilimandzsáró fölött is.

A verseny néhány résztvevő számára kellemetlen perceket is tartogatott: előfordult, hogy egy gép motorja felmondta a szolgálatot, egy 72 éves brit pilóta pedig kétszer is eltűnt: először letartóztatták Etiópiában, aztán pedig Kenya helyett a háború dúlta Dél-Szudánban landolt.

Sam Rutherford, a túra szervezője elmondta, hogy bár a rali sikeres volt, fellélegzett a megkönnyebbüléstől, amikor megérkeztek Fokvárosba. Az útnak indult 11 veterán repülőből hét jutott el Dél-Afrikába.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!