2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasúti munkások bölényvadászából a vadnyugat showmanjévé vált Buffalo Bill

2022. február 26. 15:50 MTI

176 éve, 1846. február 26-án született Buffalo Bill amerikai vadász, mutatványos, a köztudatban a vadnyugat jelképe. Cody népszerűsége a maga idejében a mai szupersztárokéhoz volt fogható. Hírnevét még az sem tépázta meg, hogy élete utolsó szakaszában vállalkozását bekebelezte egy cirkusz.

Buffalo Bill

William Frederick Cody az Iowa állambeli Le Claire városában született. Apja 1853-ban az akkor a rabszolgatartás miatt megosztott Kansasba, Fort Leavenworth-be költözött. Az idősebb Cody a rabszolgaság intézménye ellen szónokolt egy rendezvényen, amikor valaki többször megszúrta egy késsel.

Soha többé nem épült fel, 1857-ben egy légúti fertőzésben hunyt el. A család fenntartása állandóan betegeskedő, tizenegy éves fiára maradt, akinek munkát kellett keresnie. Először egy szállítmányozó cégnél továbbított üzeneteket, majd felderítőként dolgozott, nemsokára tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő lett belőle.

Tizennégy éves korában elragadta az aranyláz, Kaliforniába akart utazni, de futári állást ajánlottak neki a legendás Pony Expressnél. 1863-tól harcolt a polgárháborúban, majd bölényvadászként gondoskodott a transzkontinentális vasút építőinek élelmezéséről.

Nyolc hónap alatt 4280 állatot mészárolt le, ezért ragadt rá a Buffalo (Bölény) Bill elnevezés, majd miután egy nyolcórás bölényölő „párviadalban” is diadalmaskodott (69:48 arányban), hivatalosan is a prérik vadászbajnokának tekinthette magát.

Szolgálatait a hadsereg is igénybe vette az indiánok elleni harcban, még kitüntetést is kapott. (Igaz, halála után három héttel, az új szabályok alapján megvonták tőle, mert nem volt hivatásos katona. 1989-ben azonban törölték a visszavonást, így ismét a medál tulajdonosa lett.)

1866-ban megnősült, de a házasság – hiába született belőle négy gyermek –, nem hozott számára boldogságot. Hírneve a róla megjelent írások, elbeszélések nyomán egyre nőtt, de huszonöt évesen még mindig csak egy szegény nyomkereső volt, aki soha életében nem járt a Mississippitől keletre.

Az áttörést az 1872-es év hozta meg számára, amikor részt vett Alekszej Romanov orosz nagyherceg vadászatán, amelyet a sajtó hatalmas érdeklődéssel kísért. Megismerkedett a filléres regényíró Ned Buntline-nal, aki színdarabot írt Cody kalandos életéből A nyugat nyomkeresői címmel.

A darabban ő is színpadra lépett egy másik nyomkeresővel, Texas Jackkel. Az első előadást Chicagóban rendezték és nagy sikert arattak, pedig a kritikusok játékát nevetségesnek találták. A nagyérdeműt azonban nem érdekelte a kritikusok véleménye: Cody óriási showman volt, a közönség imádta.

A következő évadtól már új összetétellel, új néven – Buffalo Bill Combination – turnéztak, a fellépések között Cody tovább folytatta a nyomkeresést, az indiánok ellen tizenhat csatában vett részt. 1883-ban, az amerikai nemzeti ünnepen mutatta be először négyórás, 1200 szereplőt foglalkoztató műsorát Buffalo Bill's Wild West címmel, amellyel diadalmenetben utazta be Amerikát, később pedig az egész világot.

A kültéri előadásban még élő bölények, szarvasok, medvék és szarvasmarhák is szerepeltek. Eljátszották, miként vitte meg a Pony Express Lincoln megválasztásának hírét, hogyan mészárolták le a rézbőrűek az ártatlan fehéreket. A harci táncot járó vagy postakocsit üldöző, rikoltozó indiánok mellett fellépett a puskás amazon, Annie Oakley és a legendás sziú törzsfőnök, Sitting Bull, vagyis Ülő Bika is.

Az előadásokon a tehenészfiúk és -lányok is izgalmas mutatványokkal szórakoztatták a közönséget. A látványosságot 1886-ban New Yorkban egymillióan látták, egy évvel később már Angliában vendégszerepeltek. 1890-ben Drezdában a nézőtéren ült Karl May német író is, aki – a legenda szerint – ott szerzett emlékeiből formálta meg három évvel később Winnetou karakterét.

Buffalo Bill híres volt gyerekszeretetéről, turnéin számtalan ingyen jegyet osztott szét az árvaházaknak. Harcolt a nők jogaiért, támogatta az azonos munkáért azonos fizetés elvért, és kiállt a nők szavazati joga mellett. Rendkívül népszerű volt, 1895-ben a Yellowstone Nemzeti Park közelében alapított település az ő tiszteletére kapta a Cody nevet.

A városban ma múzeum mutatja be életét és munkásságát. Codyt, akinek népszerűsége a mai szupersztárokéhoz fogható, gyakran festették vágtázó lovon, amint fehér nőkkel erőszakoskodó indiánokat puffant le. Hírnevét még az sem tépázta meg, hogy élete végén, a film megjelenése után cserbenhagyta a szerencse, és az általa alapított vállalkozást bekebelezte egy cirkusz. 

Buffalo Bill 1917. január 10-én Denverben halt meg veseelégtelenség következtében. Temetésén 25 ezren vettek részt, Denver közelében lévő sírját és Cody városát ma is sok turista keresi fel. Emlékét számos irodalmi és filmes alkotás őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Buffalo Bill és Ülő Bika 1885-benA legendás vadnyugati show szereplői (1905)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár