2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az érsekújvári lány, aki a Vadnyugat leghírhedtebb figurái között élte le életét

2022. január 7. 16:05 Múlt-kor

Akárcsak a határvidéki mesék férfialakjai, Nagyorrú Kati, azaz Big Nose Kate is új életet kezdeni indult nyugatra. Független és rettenthetetlen nő lévén, aki a pisztollyal is jól bánt, sok kalandot élt meg táncosnőként, prostituáltként és szállótulajdonosként. Mire 1940-ben 89 évesen elhunyt, megélte a Vadnyugat hajnalát és alkonyát, de férfi kortársaitól eltérően ő megérte, hogy mesélhessen róla.

Amerikába jöttek

Kate gyerekkorában semmi nem utalt arra, hogy egy napon a Vadnyugat ismert alakja lesz. 1849. november 9-én született Horony Mária Katalin Magdolna néven Érsekújváron, a Magyar Királyságban (ma Szlovákia). 1860-ban szülei vele és hat testvérével együtt az amerikai álmot keresve elhagyták Európát. Az Iowa állambeli Davenportban telepedtek le, ahol Horony Mihály (más forrásokban Miklós) orvosi praxist nyitott.

Hamarosan viszont mindkét szülő elhunyt, a gyerekek pedig nevelőszülőkhöz kerültek. Katalin egy Otto Schmidt nevű férfi felügyelete alá került, akit, mikor az megpróbálta megerőszakolni, fejbeütött egy fejsze nyelével, mielőtt elmenekült. Hogy a lehető legmesszebbre szökhessen, fellopózott egy St. Louis-ba tartó gőzhajóra, és felvette a Kate Fisher nevet. A beszámolók szerint a következő években több módon is kereste a saját útját – előbb mint orsolyita apácanövendék, később mint feleség és anya.

Amikor férje és gyermeke – akiknek létezéséről amúgy csak Kate beszámolóiból tudunk – meghaltak sárgalázban, Kate kénytelen volt prostituáltnak állni. Előbb egy St. Louis-i madámnak dolgozott, majd a kansasi Dodge City-ben nem másnál, mint Wyatt Earp sógornőjénél talált munkát. Együtt mentek tovább délre, a texasi Fort Griffinbe. Kate itt találkozott az életében talán legjelentősebb szerepet betöltő emberrel, a TBC-s és temperamentumos fogorvossal, John Henry „Doc” Holliday-jel.

Big Nose Kate és Doc Holliday románca

Kate és Holliday a határvidék hőseihez méltó helyen, egy italmérésben találkoztak először, mégpedig John Shanssey Fort Griffin-i kocsmájában, 1877 körül. Kate-nek imponált Holliday hanyag kifinomultsága, Holliday-t pedig vonzotta Kate érzéki szépsége, értelme és függetlensége. Mindennek tetejébe mindketten tüzes természetűek voltak: az évek során összevesztek, szétváltak, újra találkoztak, talán össze is házasodtak, és megint veszekedtek.

„Valahogy el kellett hallgattatnom, Wyatt” – panaszkodott Holliday egy Kate-tel való összetűzésük után Wyatt Earpnek. „Csak finoman fejbe legyintettem a pisztolyom agyával, el kellett hallgattatnom.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Horony Mária (ülve) kb. 17 évesen, 1867 körül húgával, VilhelminávalDoc Holliday egyetemi fényképe 1872-bőlKate fiatalkori képeTombstone városa 1881 körülKate negyvenéves korábanBig Nose Kate sírköve az arizonai Prescottban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár