2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Milyen volt a mindennapi élet a középkorban?

2021. március 29. 11:29 Múlt-kor

Nem is volt sötét

A humanizmus azt hirdette, hogy az ember a Római Birodalom idején elérte teljesítőképessége csúcsát, és 900 éve a pusztulás kora zajlik, ami így megérdemli a sötét középkor elnevezést.

A keresztény szerzők régóta használták a fény és a sötétség harcát a jó és a gonosz közötti küzdelem metaforájaként, de Petrarca volt az első, aki használatát megfordítva szekuláris jelentéssel ruházta azt fel. Petrarca arról ír, hogy a történelemben két korszak volt: a görög-római és az azt követő sötét korszak, amelyben ő is él – szerinte az újjászületés csak akkor jön el, ha az ősi kéziratok és a humanista oktatási módszerek útján az ókori római és görög kulturális örökséget újra felfedezik.

Ez a kép a „sötét” középkorról sokáig tartotta magát. Még a felvilágosodás korában, mindenekelőtt a francia Voltaire is igen sötét képet festett a papok által patronált, feudális igába hajtott, mind anyagilag, mind szellemileg barbár, visszamaradott kora középkorról.

Bár a 18. századtól kezdve az irodalmárok körében a középkor egyre izgalmasabbá, idillikussá, mi több, utópisztikussá vált, a 19.században nem veszített éléből a „sötét középkor” ideája: a történészek – köztük Jacob Burckhardt svájci művészettörténész – széles körben terjesztették e nézetet, amely az írástudatlanság és a barbarizmus szinonimájaként tekintett a korszakra.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a 476–1000 közötti időszak az emberi történelem legmostohábban kezelt korszaka. A középkor tudományos eredményeire sokáig a feledés fátyla borult, a 16–17. században „intellektuális hóborttá” vált idézni a görög és a római szerzők munkáit, mintha az addigi kutatások meg sem történtek volna.

Ez néhol nyilvánvaló ferdítésekben is megmutatkozott: Copernicus például előszeretettel hivatkozott Vergiliusra mint inspirációs forrásra, de köztudott volt, hogy például a Föld mozgásával kapcsolatos ideái az 1300 és 1358 között élt francia pap, Jean Buridan (Johannes Buridanus) gondolataiból táplálkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kolumbusz megérkezése San Salvadorra egy 19. századi festményenPetrarca (1304–1374) és múzsája, Laura a költő otthonának egyik freskóján, az olaszországi Arquà PetrarcábanAmbrogio Lorenzetti: A jó kormányzás hatásai a városra és a vidékre (1337–1339)Sajt előkészítése és felszolgálása a Tacuinum Sanitatis című, bagdadi eredetű középkori orvosi kézikönyv egy illusztrációjánJohanne Gutenberg munka közbenElőadás a Bolognai Egyetemen a középkorban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár