2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Milyen volt a mindennapi élet a középkorban?

2021. március 29. 11:29 Múlt-kor

A haladás és a fény kora

Az újítások radikálisan megváltoztatták a hétköznapokat az évszázadok folyamán. Az erdőirtás és a kolonizáció nyomán új szántóterületek váltak művelhetővé. Mivel ezzel egy időben a mezőgazdasági technikák is javultak, hosszútávon a föld több lakót tudott eltartani. Becslések szerint – bár a pontos okok nem ismertek – 1000 és 1347 között 35 millióról 80 millióra nőtt Európa népessége.

A rabszolgatartás közben fokozatosan visszaszorult, a kézművesség és a kereskedelem tovább fejlődött, egyre nőtt a szükséglet, a városi piacok cserét követeltek. Aki munkával kereste kenyerét, az már nemcsak családi és egyházi közösséghez tartozott, hanem egy céhhez vagy ipartestülethez is.

A középkorban megszülettek az első egyetemek is; az 1088-ban alapított Bolognai Egyetem volt az első, amely tudományos fokozatokat adott. A vallási hitegység olyan szellemi fejlődést tett lehetővé, amely utoljára csak a Római Birodalom virágkorára volt jellemző.

Egyre fontosabbá váltak az írásbeli számadások a terméshozamokról és szerződésekről. A pontosabb kormányzás több képzett szakembert igényelt, elsősorban jogászokat. A régensek kancelláriái, amelyek az egykori királyi udvari kápolnákból alakultak ki, a 12. századtól már hivatalokká alakultak, főleg a növekvő oklevélszükségletnek megfelelően, s ezzel nőtt a hivatalnokok száma.

Ahogy Copernicus új kozmológiája és Amerika felfedezése az addigi világképet átformálta, úgy tette hozzáférhetővé a 15. század közepén a könyvnyomtatás eddig soha nem látott mértékben az ötleteket. Kutatásokat és kísérleteket, az igazság keresésének új, radikális formáit, amelyeket a humanisták Itáliában már a 14. században gyakoroltak intellektuális területen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kolumbusz megérkezése San Salvadorra egy 19. századi festményenPetrarca (1304–1374) és múzsája, Laura a költő otthonának egyik freskóján, az olaszországi Arquà PetrarcábanAmbrogio Lorenzetti: A jó kormányzás hatásai a városra és a vidékre (1337–1339)Sajt előkészítése és felszolgálása a Tacuinum Sanitatis című, bagdadi eredetű középkori orvosi kézikönyv egy illusztrációjánJohanne Gutenberg munka közbenElőadás a Bolognai Egyetemen a középkorban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár