2020. tavasz: Halálos tudomány

Valóban „Gyilkos Kastélyt” épített Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa?

2020. január 27. 17:20 Múlt-kor

„Kreatív” újságírás

Holmes egy sor csalásban vett részt, és éppen egy lovakkal kapcsolatos texasi átverés vezetett 1894-es bostoni letartóztatásához.

A nyomozók először arra kezdtek gyanakodni, biztosítási csalás keretében meggyilkolta az átverésekben szintén ludas üzlettársát, Benjamin Pitezelt, majd annak három – hét és tizennégy év közötti – gyermekét, hogy elterelje magáról a gyanút.

Holmes letartóztatását követően a hírlapok vadabbnál vadabb cikkeket kezdtek publikálni állítólagos chicagói „Gyilkos Kastélyáról”, amelyet csapóajtókkal és titkos helyiségekkel rendezett be, ahol kínozhatta és megölhette vendégeit.

Ezek a gyomorforgató részletek valójában nem mutatnak túl az 1890-es évek általános sajtótrendjein – a történetírás a „sárga újságírás” névvel illeti az olcsó, sárgás papírra nyomtatott lapok légbőlkapott híreit, amelyekkel eladásaikat igyekeztek növelni.

Harold Schechter, az Elfajzott: H.H. Holmes igaz története, akinek bűnei összetörték a századforduló Chicagóját című 1994-es könyv szerzője szerint ezek a részletek kizárólag a „sárga újságírás” szüleményei.

„Úgy gondolom, valószínűleg minden elbeszélés erről a rengeteg látogatóról a Világkiállításon, akiket az úgynevezett „Gyilkos Kastélyban” megölt, teljes mértékben szenzációhajhász kitaláció” – mondta. „Mire befejeztem a könyvemet, rájöttem, hogy még az, amit én leírtam is jórészt túlzó lehet.”

A korabeli újságok bármiféle bizonyíték nélkül állították, hogy Holmes az épület szemétledobóját használta arra, hogy az alagsorba juttassa a holttesteket.

Ezekből a cikkekből egy bonyolult, kifinomult épület képe bontakozott ki, amelyben Holmes különlegesen kialakított szobákban ölte meg mérges gázzal áldozatait, és amelynek helyiségei hangszigeteltek voltak, hogy ne hallatszódjanak ki kiáltásaik.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Holmes „kastélya” (kép forrása: Wikimedia Commons)H.H. Holmes (kép forrása: britannica.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!