2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban ellopták Shakespeare koponyáját?

2016. március 24. 17:09 MTI

Igaz lehet az a csaknem másfél évszázaddal ezelőtt kelt sajtóértesülés, hogy ellopták William Shakespeare koponyáját - legalábbis a Channel 4 brit kereskedelmi televízió szombatra műsorra tűzött - a brit médiában már előzetesen nagy részletességgel ismertetett - dokumentumfilmje szerint.

A tévétársaság megbízásából egy kutatócsoport Shakespeare halálának közelgő 400. évfordulója előtt egy olyan radarkészülékkel vizsgálta meg a bárd és családja sírboltját Stratford-upon-Avonben, Shakespeare szülővárosában, amely "belát" a földfelszín alá.

Kevin Colls, a kutatócsoportot vezető régész a dokumentumfilmben kijelenti: a vizsgálat "furcsa rendellenességek és jelentős helyreállítási munkálatok nyomait" mutatta ki a sír fejrészénél, és ez "nagyon-nagyon meggyőző módon" arra utal, hogy Shakespeare koponyája valóban nincs a helyi Szentháromság-templom kőpadlózatába süllyesztett sírban.

Először 1879-ben jelent meg egy írás egy korabeli angol hírmagazinban arról, hogy a drámaíró és költő koponyáját 85 évvel korábban valaki ellopta a sírból. Az értesülés öt évvel később ismét megjelent egy másik újságban, de a történészszakma eddig arra a véleményre hajlott, hogy kitalált történetről van szó. Maga Colls is elismerte a BBC-nek nyilatkozva, hogy a vizsgálati eredményt kétségtelenül "évekig tartó viták követik", és nyilvánvalóan "vitatható elméletek" is felbukkannak.

Patrick Taylor, a stratfordi templom lelkésze máris kétségeinek adott hangot. A BBC-nek kijelentette: nincs meggyőződve arról, hogy az elvégzett vizsgálat elégséges bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a koponya nincs a sírban. Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az egyházközösség nem járul hozzá a sír megbontásához, egyrészt kegyeleti okokból, másrészt azért, mert Shakespeare-nek is ez volt a kívánsága. Shakespeare e kívánságát a sírfelirat meglehetősen baljós utolsó sora is alátámasztja, ez ugyanis átokkal fenyeget bárkit, aki megbolygatná a bárd földi maradványait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár