2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befüvezve írhatta a drámáit Shakespeare

2015. augusztus 10. 10:25 MTI

Kannabisz nyomára bukkantak dél-afrikai tudósok a William Shakespeare kertjében talált négyszáz éves pipákban. A felfedezésről beszámoló brit lapok szerint elképzelhető, hogy a nagy drámaíró nem csak egyszerű dohányt szívott, amikor leghíresebb műveit alkotta.

A szerző kertjének földjében és Stratford-upon-Avonben máshol talált 17. századi pipák vizsgálata során elemzésre alkalmas mintákat találtak, amelyeket Pretoriában a legfejlettebb módszerekkel vizsgáltak meg. Az úgynevezett gázkromatográfiás tömegspektrométeres technikával végzett analízis eredménye szerint a drámaíró szülőházát gondozó Shakespeare Birthplace Trust által a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetemnek kölcsönadott 24 pipadarab közül nyolcban találták kannabisz nyomát, ebből négy a szerző kertjéből került elő. Két továbbiban kokain nyomait találták, de ezek a pipák nem Shakespeare birtokáról származnak.

A költő, drámaíró szonettjeiben irodalomtudósok szerint vannak árulkodó jelei annak, hogy a mester ismerte mindkét kábítószer hatásait. A hetvenhatodik szonett eredeti angol szövegében az áll: "invention in a noted weed", amit a felfedezésről elsőként író The Independent című brit lap szerint azt is jelentheti, hogy Shakespeare "füvet", azaz kannabiszt akart használni az íráshoz. Ugyanebben a szonettben szerepel a "compounds strange" kifejezés is, ami a lap szerint furcsa anyagokra, talán a kokainra utal. A 17. századi Angliában számos dohányfélét töltöttek a pipákba, volt köztük észak-amerikai nikotinos és a perui kokalevelekből nyert kokainos is. A kokaleveleket állítólag Francis Drake vitte magával a szigetországba perui útjáról, míg a dohányleveleket Walter Raleigh Virginiából, Észak-Amerikából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár