A vörösterror 133 napja

Valakinek közel félmilliárdot ért az afrikaiak négy évtized után megkerült Mona Lisája

2018. március 1. 11:11 MTI

Becsült értékének négyszereséért, azaz 1,2 millió fontért (körülbelül 420 millió forintért) kelt el egy szerdai áverésen az afrikai Mona Lisaként ismert nigériai festmény.

Az afrikai Mona Lisa

Ben Enwonwu nigériai festőművész 1974-ben festette meg a Tutu becenéven ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását, amelyet a Bonhams aukciósház kínált árverésre szerdán. Ahogy korábban mi is megírtuk, a kép értékét 200 ezer és 300 ezer font (70-105 millió forint) közötti összegre becsülték., és az ez alapján meghatározott, szerdai kikiáltási ár rekordot jelentett a nigéria festő számára. A festmény végül a becsült értékének négyszereséért, azaz 1,2 millió fontért, tehát körülbelül 420 millió forintért kelt el a szerdai áverésen.

„Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. A művész nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe. Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu” - mondta korábban a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt. Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket: a festmény egy londoni lakás falán lógott. 

Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború. A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt - mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!