2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valakinek közel félmilliárdot ért az afrikaiak négy évtized után megkerült Mona Lisája

2018. március 1. 11:11 MTI

Becsült értékének négyszereséért, azaz 1,2 millió fontért (körülbelül 420 millió forintért) kelt el egy szerdai áverésen az afrikai Mona Lisaként ismert nigériai festmény.

Ben Enwonwu nigériai festőművész 1974-ben festette meg a Tutu becenéven ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását, amelyet a Bonhams aukciósház kínált árverésre szerdán. Ahogy korábban mi is megírtuk, a kép értékét 200 ezer és 300 ezer font (70-105 millió forint) közötti összegre becsülték., és az ez alapján meghatározott, szerdai kikiáltási ár rekordot jelentett a nigéria festő számára. A festmény végül a becsült értékének négyszereséért, azaz 1,2 millió fontért, tehát körülbelül 420 millió forintért kelt el a szerdai áverésen.

„Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. A művész nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe. Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu” - mondta korábban a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt. Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket: a festmény egy londoni lakás falán lógott. 

Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború. A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt - mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár