A vörösterror 133 napja

Az „afrikai Mona Lisa” alkotója nem tudta, hogy egy hercegnő áll neki modellt

2018. február 12. 12:27 MTI

A Tutu becenéven is ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását, amelyet Ben Enwonwu nigériai festőművész alkotott 1974-ben, február 28-án árverezik el a Bonhams aukciósháznál. A licitálást élőben közvetítik Lagosban, hogy a nigériai érdeklődők is jelentkezhessenek.

Afrikai Mona Lisa

„Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu” - mondta a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították. A művész „nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe” - mondta Ben Okri.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt, míg Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket egy londoni lakás falára akasztva. A hitelesítés után a család megdöbbent, amikor megtudta, hogy egy elveszett remekműről van szó - mondta el Giles Peppiatt.

A képmást, amelyet 1975-ben Olaszország lagosi nagykövetségén állítottak ki, egy Nigériában üzleti úton járó családfő vásárolta meg. Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború. A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt - mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

Emwonwu véletlenül talált a múzsájára. „Járta a falvakat, jeleneteket és portrékat rajzolt. Így találkozott a fiatal nővel, és megkérte, hogy lefesthesse. Nem ismerte a rangját, és úgy gondolta, hogy örömet szerez neki” - mesélte Elisa Sawyer. Peppiatt szerint a festő titokban szerelmes is volt a modelljébe.

A kép értékét 200 ezer és 300 ezer font közötti összegre becsülik.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!