2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új Zsolnay-kiállítással várják a látogatókat Pécsen a Múzeumok éjszakáján

2024. június 14. 13:20 MTI

Több mint egy tucat helyszínen és ötvennél is több program várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján Pécsen.

Egyiptomi vázák
Egyiptomi stílusú Zsolnay váza (Forrás: Janus Pannonius Múzeum)

Több mint egy tucat helyszínen és ötvennél is több program várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján Pécsen – közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) és a Pannon Filharmonikusok zenekar az MTI-vel.

A baranyai közgyűjtemény tájékoztatása szerint a Martyn-Lantos Múzeumban izgalmas projekt mutatkozik be: a LaMu, azaz Lantos és muzsika, amely a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, majd a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába.

A Csontváry Múzeumban több tárlatvezetéssel várják a látogatókat: Aknai Tamás művészettörténész a szakmai részletekben segít elmerülni, míg Széll Horváth Lajos színművész és Kovács Péter zongoraművész szubjektív módon segíti közelebb az érdeklődőket a mester műveihez.

A Modern Magyar Képtár tárlatvezetései az alföldi iskola, a Bauhaus és az időszaki kiállítások köré csoportosulnak, míg Kismányoky Károly munkásságát animációs filmjeinek vetítése és egy beszélgetés hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

A belvárosi Zsolnay Múzeumban új időszakos kiállítás nyílik, mely a Zsolnay gyár egyiptizáló alkotásait mutatja be. A JPM gyűjteményében őrzött több mint ötven, ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést, amely Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, és amelynek végeredményeként a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett. A tárlathoz illő zenei hangulatot pedig Pavlovits Dávid gitárművész Egyiptomi fantáziák című koncertje teremti meg a JPM Zsolnay Múzeum udvarában.

A Széchenyi téren található Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban foglalkozások, ételkóstolások keretében az ókori olimpiai játékokat idézik meg, a megújult római kori kőtárban Szabó Ernő kurátori tárlatvezetése nyitja ki a kőbe zárt történelemkönyvet, de egy török kori vásár életébe is belecsöppenhetnek az érdeklődők, ahol a korhű viseletmásolatok fel is próbálhatók.

A legtöbb családi programnak az egymással szomszédos Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum ad otthont.

A rendezvényeken a szerelem ősi rejtélyei, a régmúlt idők misztikus hagyományai és a népi mesterségek köszönnek vissza, a jelentkezők akár a gyógynövények erejével és a bájitalok főzésének ősi misztériumával is megismerkedhetnek.

A legkisebbeket gyermekjátszóba és a mesék birodalmába várják, a nagyobbak és a szülők sok más mellett kipróbálhatják a mézeskalács-díszítést, a bürökduda készítést, a kézimalmos gabonaőrlést, nemezelést, bútorfestést, szövés-fonást. Bajkó Bence bácskai népviselet-bemutatót tart, az estét népzene színesíti, de lesz borkóstolóval egybekötött ételkóstoló is. A nap betegségűző almasütéssel és a Szent Iván-éji tűzugrás ősi hagyományával zárul – közölte a JPM.

Idén a Pannon Filharmonikusok is rendezvényt tart a Múzeumok éjszakáján: Kövér András slammer és idegenvezető, a zenekar Flört sorozatának házigazdája és Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető zenés sétával készül.

A pécsi hangversenytermet magában foglaló Kodály Központtal szomszédos Balokány-liget szabadtéri színpadán Kesselyák Gergellyel és Horváth Zsolttal az esten hallható Kesselyák-darabról, a komponálásról és a következő évadban bemutatandó zeneművekről és alkotókról szóló beszélgetésre várják a közönséget. A beszélgetést a PFZ rézfúvós kvintettjének kamarazenéje fűszerezi.

A beszélgetés után a Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásai láthatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. A muzsikusok is várják a közönséget a Kodály Központ több olyan pontján, ahova ritkán jut el a közönség. A játékosok ízelítőt kapnak a hangszerek jellegzetességeiből, a muzsikusi pálya érdekességeiből és a szólamok egyedi kihívásaiból. Az estet a Pannon Filharmonikusok koncertje zárja.

A múzeumi programokról a www.jpm.hu, míg a zenei programokról a www.pfz.hu oldalon olvasható bővebb tájékoztatás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár