2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Túl hatékony volt, végül felmentették a szolgálat alól a szesztilalom legrettegettebb ügynökét

2020. november 26. 08:32 Kanyó Ferenc

Búcsú a szolgálattól

Izzy Einstein és Moe Smith sorsát a népszerűségük pecsételte meg. Az újságok fokozott figyelemmel követték a tevékenységüket, mivel történeteik valósággal toborozták az olvasókat. Ráadásul idővel rájöttek, hogy a hétfő reggeli lapokban van a legtöbb hely, mert a lusta újságírók nem szívesen dolgoztak hétvégén.

Így nem kellett mást tenniük, mint vasárnapra időzíteni a rajtaütéseket, és garantált volt a hétfői címlapsztori. A vasárnapi rekordjuk 71 rajtaütés volt 12 óra leforgása alatt. A biztos hírekre vágyó hétvégi ügyeletesek pedig cserébe a fix sztoriért bármit lehoztak tőlük.

A Tiltási Iroda, amelynek Izzyék dolgoztak, azonban féltékeny szemmel nézte a növekvő népszerűségű párost, amely az addigi gyakorlattól eltérően túlságosan is sokszor került az újságok címlapjára.

Elsősorban a szervezet méltóságát féltették ezektől az akcióktól, úgyhogy siker ide vagy oda, 1925. november 13-án felmentették őket a szolgálat alól. Izzyék verziója egy kicsit különbözött a hivatalosétól. Szerintük az iroda át akarta őket helyezni Chicagóba, de ők megtagadták a váltást, mert New Yorkban akartak maradni. Ezért kellett repülniük.

A szesztilalom idején nevet szerző páros ezek után szakterületet váltott, egy életbiztosítással foglalkozó New York-i társaságnál kezdett dolgozni. „Ami elég jó az exelnök Coolidge-nek, az elég jó lesz Izzy Einsteinnek is!” – felelte, amikor az új munkája felől érdeklődtek. Ezt a nagy világgazdasági válság idején is sikeresen folytatták.

Izzy Einstein 1932-ben még egy önéletrajzi könyvet is megjelentetett. Ebben többek között kifejezte reményét, hogy nem haragszanak rá egykori leleplezettjei, hiszen csak a kötelességét teljesítette. Hogy valóban nem tartottak haragot, azt abból tudhatjuk, hogy sokan közülük Izzy Einstein életbiztosítást kötő ügyfelei lettek. Az egykori eredményes nyomozó végül 1938-ban hunyt el. Társa, Moe Smith 1960-ban követte őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nem mindenki értett egyet a „szárazsággal”: Nem vagyok teve, sört akarok! – olvasható a 18. számú alkotmánykiegészítés ellen tüntetők transzparensén.Ügynökök egy nagyobb fogássalIzzy Einstein (j) és Moe Smith (b), az alkoholcsempészek ádáz üldözőiA kövérkés, távolról sem rendőrnek kinéző Izzy Einsteinnek csaknem ötezer csempészt sikerült letartóztatnia.Einstein a nőnek öltözött Moe Smithszel álruhábanEinstein az álcázás mestere volt, ha kellett, beöltözött sírásónak, utcaseprőnek, bankárnak, muzsikusnak vagy akár kínainak is, hogy elnyerje az illegális italkimérők bizalmátIzzy Einstein és Moe Smith néhány ital kíséretében ünnepli a tilalom végét a Hotel Edisonban. Ekkor már életbiztosítással foglalkoztak.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár